Početna - IZDVOJENO - 01. sječnja 2014. počinju procesi komunističkim zločincima
Tamnica tunel

01. sječnja 2014. počinju procesi komunističkim zločincima

Ulaskom Hrvatske u europsku obitelj “stvari” su se bitno promijenile ili se mijenjaju. I to ne samo po pitanju uvoza, izvoza, prelaska granici i inih “trivijalnih” promjena. U ovom slučaju radi se o nečemu puno većem, radi se o Zakonu o europskom uhidbenom nalogu koji se vrlo brzo mijenja.

Naime, u Hrvatskoj je razdoblje od 1945. do 1990. godine vladao komunistički režim koji se žestoko suprotstavljao svojim neistomišljenicima. Devedesetih godina za Hrvatsku je bilo vrlo teško razdoblje, budući da se u to doba na našim prostorima ratovalo te se nisu htjele, mogle, a napose nisu se željele otvarati stare rane vezane za komunizam. Bilo je bitno da se Hrvatska osamostali, stane na vlastite noge, a nakon toga -vidjet ćemo.

Sada, dvadeset godina nakon Domovinskog rata i nakon činjenice da je Hrvatska postala članicom Europske unije, stvari su se počele ispravljati. Opće je poznato da je Europska unija jasni i izričiti protivnik komunizma i fašizma, stoga je sada došlo na naplatu sve ono što se događalo prije devedesetih, došlo je do trenutka kada Hrvatska mora isporučiti sve one koji su bili osumnjičeni za ratne zločine u komunističko doba.

Nastavak cijele priče događa se upravo sada.

Naime, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon sastanka s potpredsjednicom Europske komisije Viviane Reding, ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je kako izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu idu u hitnu proceduru. U vrlo kratkom roku naći će se na dnevnom redu na   Vladinim sjednicama, a zatim i u saborskoj proceduri. Krajnji datum do kad će navedeni zakon biti izmijenjen je 1.1.2014. godine, rekao je Miljenić.

Hrvatska je i ranije izrazila spremnost da promijeni sporni zakon, kolokvijalno nazvan “Lex Perković”, s tim da bi on stupio na snagu 15. srpnja 2014., što je Europskoj komisiji bilo neprihvatljivo.

Stoga je Komisija prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju.

Nakon toga uslijedila je živa diplomatska aktivnost i učestali kontakti kako bi se spriječilo uvođenje sankcija.

Isti dan kada je Komisija najavila pokretanje postupka telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dogovorili se da će pokušati učiniti sve kako bi se spriječile sankcije, a nakon toga hrvatski predstavnici su bili u stalnom kontaktu s Europskom komisijom.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...