Početna - IZDVOJENO - Od 1. siječnja do putovnice i elektroničkim putem

Od 1. siječnja do putovnice i elektroničkim putem

Usluga je dostupna onima koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, dok će ostali putovnicu i dalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja. Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

To je nova usluga Ministarstva unutarnjih poslova koja će građanima omogućiti da brže i jednostavnije podnesu zahtjev za izradu putovnice. Usluga je dostupna onima koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, dok će ostali putovnicu i dalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema njegovim riječima, trenutno oko milijun i 73 tisuće građana ima elektroničku osobnu iskaznicu što znači da su, zasad, oni potencijalni korisnici nove usluge. No, Božinović je pozvao i njih i sve ostale da »što više koriste nove mogućnosti« jer će na taj način »štedjeti vrijeme«.

Putem sustava e-Građani, od sljedećeg će tjedna, dakle, građani moći podnijeti elektronički zahtjev za izdavanje putovnice. Pritom će morati priložiti skenirane uplatnice, kao dokaz da su platili putovnicu, upravnu pristojbu i, ako tako odluče, dostavu na kućnu adresu.

Cijene su iste kao i na šalteru: 320 kuna za putovnicu i 35 kuna upravne pristojbe. Dostava kući stoji dodatnih 30 kuna, s time da će ta opcija biti dostupna i onima koji zahtjev predaju na šalterima.

No, dostava nije obavezna, pa građani mogu odlučiti da će po novu putovnicu u policijsku upravu, odnosno postaju prema kojoj su uputili elektronički zahtjev. Božinović je pojasnio i da će se prilikom izrade putovnice za koju je zahtjev predan elektroničkim putem, fotografije, otisci prstiju i potpis automatski preuzimati iz sustava MUP-a.

Putovnica je druga isprava za koju se zahtjev može podnijeti iz dnevnog boravka. Prva je vozačka dozvola koju je dosad elektroničkim putem ishodilo 327 ljudi, od čega ih je 178 zatražilo dostavu na svoju adresu. »Brojke nisu velike, ali takav je svaki početak«, zaključio je Božinović.

Novi sustav e-Novorođenče, koji će omogućiti novopečenim roditeljima prijavu djeteta preko interneta (također u okviru sustava e-Građani), trebao bi biti prezentiran tijekom siječnja, najavio je Božinović. Na tom sustavu rade zajednički MUP i Ministarstvo uprave.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

NOVI iPHONE BEZ SLUŠALICA I ADAPTERA ZA PUNJENJE

Sve su glasnija nagađanja da se Apple sprema povući potez koji se vjerojatno neće svidjeti njihovim kupcima Naime, u Apple-u ...