Početna - IZDVOJENO - 10,7 milijuna kuna sportskim klubovima i udrugama
web

10,7 milijuna kuna sportskim klubovima i udrugama

U 2015. godini putem Programa javnih potreba u sportu osigurano je 10,7 milijuna kuna direktne pomoći sportskim klubovima i udrugama. Sgradonačelnikovog kolegija Gradskom vijeću upućen je detaljni plan raspodjele sredstava kojeg je sačinio Riječki sportski savez. S ciljem potpune transparentnosti uvjeta koji se osiguravaju za rad sportaša, plan sadrži i troškove korištenja sportskih objekata u visini od oko 36,6 milijuna kuna, koje u cijelosti financira Grad.

 Kako je kazao predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać, prijedlog Detaljnog plana raspodjele izradile su Stručno-savjetodavne komisije Riječkog sportskog saveza, koje su razmotrile 103 prijavljena programa te predložile redovno sufinanciranje 99 programa tijekom 2015. godine, uz podjelu po kategorijama sporta. Plan je potom usvojen na Skupštini Riječkog sportskog saveza.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel složio se s detaljnim planom i proslijedio ga Gradskom vijeću. Istaknuvši kako je zbog smanjenog proračuna posljednjih godina, nešto manje sredstava osigurano za direktnu financijsku pomoć sportskim klubovima i udrugama, gradonačelnik je kazao kako značajnu potporu za razvoj sporta zasigurno predstavlja i mogućnost besplatnog korištenja sportskih objekata.

Poticanje književnog stvaralaštva stipendijama i nagradama
Nakon uspješno provedenog pilot-projekta dodjele potpora za poticanje književnog stvaralaštva, Odjel za kulturu i ove će godine raspisati natječaja za dodjelu stipendija za književni rad. Kao i prethodne godine, za stipendije je osigurano 45 tisuća kuna, a prijave se mogu podnijeti za dodjelu tromjesečne (15.000 kuna bruto) ili polugodišnje (30.000 kuna bruto) potpore.

Kako se ove godine dodijeljuje književna nagrada Drago Gervais, donesena je Odluka o imenovanju Odbora književne nagrade, kojeg će činiti pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić te Lea Lazzarich, kao predstavnica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.

Potpora otvaranju mogućnosti za veće zapošljavanje mladih
Kao jedan od partnera u projektu “Nove mogućnosti – veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih”, koji se sufinancira iz EU fondova, Grad Rijeka će za provođenje aktivnosti, i to prvenstveno na edukaciji mladih na temu društvenog poduzetništva, osigurati 4.534,08 eura tijekom sljedeće dvije godine.

Otvaranje novog coworking prostora u inkubatoru za uslužne djelatnosti
U inkubatoru za uslužne djelatnosti u Ulici Milutina Barača uskoro će biti stavljen u funkciju coworking prostor veličine 79 m2. Otvoreni radni prostor je nova vrsta inkubatora u kojem se korisnicima pruža mogućnost da ostvaruju kontakte te u u interakciji razvijaju poslovne ideje ili unaprjeđuju postojeće poslovanje. Prostor je opremljen s 15 sjedećih mjesta, pristupom internetu, knjižnicom, fotokopirnicom i ostalim potrebnim za takvu vrstu usluge.

Otvoreni radni prostor dostupan je svim poduzetnicima, profesionalcima, članovima dislociranih ili virtualnih timova koji nemaju svoj stalni uredski prostor. Za stanare poduzetničkog inkubatora, korištenje otvorenog radnog prostora je besplatno, a ostali korisnici mogu koristiti prostor uz plaćanje naknade, i to 40 kuna za dnevni, 160 kuna za tjedni te 600 kuna za mjesečni najam, uz mogućnost trosatnog najma male dvorane za prezentaciju za 200 kuna.

Uspješno provođenje postupaka legalizacije u Rijeci 
Do 31. siječnja Odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje od ukupno zaprimljenih 8653 zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada riješio je 3130  predmeta ili 36,17%. Pored riješenih 3130 predmeta trenutno je još u toku postupak za 1167 zahtjeva što znači da je do sada ukupno obrađeno 4297 predmeta, odnosno 49% ukupno zaprimljenih zahtjeva..

“Time je nastavljen kontinuitet rješavanja predmeta i u usporedbi sa postignutim  rezultatima na nivou Republike Hrvatske, naši su rezultati iznad prosjeka. Prema jedinstvenom registru kojeg vodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, prosjek svih 53 nadležna odjela u Hrvatskoj je 28,99% riješenosti a Agencija za ozakonjenje zgrada (AZONIZ) ima 20,02% riješenih predmeta,” kazala je pročelnica Ljiljana Buljan, dodavši kako se, pored redovnih poslova koji imaju prioritet, intenzivno radi na rješavanju što većeg broja predmeta kako bi se proces legalizacije okončao do kraja 2016. godine.

U postupak legalizacije je uključen i Odjel za komunalni sustav, na temelju čijih je rješenja za naknadu za legalizaciju te komunalni doprinos u gradski proračun do sada uplaćeno oko 11,3 milijuna kuna.

Konačna lista drugog kruga natječaja “Zelena energija u mom domu”
Usvojena je konačna bodovna lista korisnika subvencije, koji su se javili na drugi krug natječaja raspisanog u sklopu Programa poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama “Zelena energija u mom domu”. Na natječaj, koji je bio otvoren od 20. listopada do 4. prosinca pristigle su prijave za 8 sustava, a Povjerenstvo za pregled i ocjenjivanje prijava utvrdilo je da su valjane prijave za ugradnju 3 kotlovska sustava na biomasu za centralno grijanje te jedan za kombiniranu ugradnju kotlovskog sustava i kolektora. Vrijednost ugradnje prijavljenih projekata građana iznosi 123 tisuće kuna, od čega će Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 61.803,19 tisuća kuna.

Kako je kazao pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, iako zanimanje građana za program postoji, mnoge odbija složeni postupak natječaja. S obzirom na to da je od ukupnog fonda osiguranog za ovu svrhu neiskorišteno ostalo još oko 420 tisuća kuna, s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvidjet će se mogućnost provođenja i trećeg kruga natječaja.

Mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije 
Nakon izvještaja o provedbi mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za grad Rijeku u protekloj godini, odlučeno je o nastavku mjera u istom opsegu i u 2015. godini. Za provedbu mjera osigurana su sredstva u iznosu od 2,5 milijuna kuna, uz 90 tisuća kuna za provedbu stručnog nadzora nad provedbom programa. I u 2015. godini Grad Rijeka će, zbog javnozdravstvenih razloga, snositi troškove provedbe mjera u zajedničkim dijelovima i uređajima stambenih zgrada kao i posebnih dijelova zgrada i dvorišta koje bi trebali snositi sami vlasnici odnosno korisnici navedenih prostora iz sredstava zajedničke pričuve.
 
Poticanje znanja i izvrsnosti dodjelom priznanja uspješnim učenicima i mentorima
S ciljem podupiranja znanja i izvrsnosti, u četvrtak, 19. prosinca održat će se podjela priznanja za 93 prosvjetna radnika riječkih odgojno-obrazovnih ustanova, koji su pripremili 138 učenika koji su u školskoj 2014./2015. godini pojedinačno ili ekipno osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja, susreta i smotri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Boćarski klub Opatija slavi 50. rođendan!

Obljetnicu obilježavaju uz 50. izdanje Međunarodnog turnira „Opatija“ 2021. na kojem sudjeluje 15 ekipa iz Italije, Crne Gore, Slovenije i ...