11. put za redom, u Parku prirode Učka održat će se ”Učkarski samanj”. Ovo događanje privlači tisuće posjetitelja iz bliže i dalje okolice, a ove se godine održava 3. rujna, na svojevrsnom središtu Parka – prijevoju Poklon!

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Istre i Primorja, obrtnici i udruge će na gotovo 40 prodajnih mjesta nuditi raznovrsne prirodne i ekološki proivedene proizvode. Samanj je jedinstvena prigoda za kupnju kvalitetnih proizvoda koje se ne može često naći u trgovinama široke potrošnje. Omogućena je kupnja izravno iz ruku onih koji su ih s ljubavlju i pažnjom osmislili ili proizveli.

Također će se moći vidjeti izvedba starih zanata – bačvarstva (izradu drvenih bačvi), lončarstva (lončarenje na kolu), izrada tradicijskih glazbala, obradu kamena i drva. Neizostavan je i tor s izvornim domaćim životinjama – boškarinom, istarskom ovcom pramenkom, domaćim kravama i istarskim tovarom, koji će i ovoga puta uveseliti velike i male i razdragati ih kao jedno od posebnih obilježja ovoga samnja.

 

Vozilima će se u nedjelju preko Učke prometovati samo u jednom smjeru – iz Istre prema Rijeci.

Posjetitelji koji dolaze s istarske strane u dolasku mogu koristiti staru cestu preko Učke do Poklona. U povratku izlaz Veprinac nastavljajući put prema Istri kroz tunel Učka.

Posjetitelji koji dolaze s riječke strane u dolasku prolaze kroz tunel Učka, iziđu na izlazu Vranja i voze starom cestom do Poklona, a u povratku rabe izlaz Veprinac.

Posjetiteljima samnja uručit će se bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama oni platiti sniženu cijenu tunelarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila.