Početna - KULTURA - 13. Festival Liburnicon

13. Festival Liburnicon

Sljedeći vikend u Opatiji proći će u znaku trinaestog po redu Liburnicona – festivala znanstvene fantastike i fantastike koji se već tradicionalno održava u prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov.

Spajajući ozbiljne i zabavne sadržaje te popularne i znanstvene teme, Liburnicon svojim bogatim programom ne okuplja samo vjerne ljubitelje SF i fantasy žanra, nego i sve zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata, igara na otvorenom te sve popularnijih programa za djecu, ističe se u priopćenju organizatora koje prenosimo.

Ovaj je perspektivni festival svoj ugled počeo graditi još davne 2006. godine kada se u prostoru opatijske vile Antonio okupilo prvih pedesetak zaljubljenika u ove teme. Kroz niz godina, tim mladih organizatora ustrajno je razvijao svoj brend da bi danas Liburnicon narastao u jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji koji u svojoj ponudi ima preko 100 točaka programa: predavanja, prezentacije, panel diskusije, kvizove, radionice, natjecanja, društvene igre te glazbeni program u večernjim satima.

Među predavačima svakako treba istaknuti 6 svjetskih imena koja će pohoditi ovogodišnji Liburnicon. Tako će veliki kanadski pisac fantastične književnosti Steven Erikson ponovno posjetiti Opatiju u koju se zaljubio još od 2012. kada je prvi puta gostovao na Liburniconu te je u njoj napisao (i ponovno se sprema pisati!) stranice romana koji osvajaju čitatelje diljem svijeta. Kako je Steven Erikson po profesiji arheolog s dugotrajnim iskustvom, osim što će predstaviti svoj književni rad, pričat će i o arheologiji kao znanosti te o trnovitom putu koji moraju proći svi arheolozi koji žele opovrgnuti uvriježene dogme.

Iz Velike Britanije pak dolazi drugi renomirani književnik – Jonathan Stroud – autor popularne Bartimejeve trilogije za djecu i mladež koja je prevedena na 36 jezika i prodana u više od 6 milijuna primjeraka. U predstavljanju svog opusa Stroud će pričati o tome kako se počeo baviti književnošću, kako su nastali neki od likova, ali i o pričama koje tek planira napisati. Diskusiju će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je svojedobno za Algoritam preveo brojne Stroudove knjige. Nakon samog predstavljanja i rasprave predviđeno je vrijeme za potpisivanje knjiga i druženje s autorom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

GRAD OPATIJA – Javni poziv za financiranje javnih potreba u 2021.

Prijave do 16. studenog 2020. Na temelju članka 6. Pravilnika o financiranju javnih potreba, gradonačelnik Grada Opatije raspisuje JAVNI POZIV ...