Početna - IZDVOJENO - 13,5 milijuna kuna uloženo u obnovu škola i vrtića
uredena-dvorana
foto: Grad Rijeka

13,5 milijuna kuna uloženo u obnovu škola i vrtića

U obnovu i uređenje ukupno 23 objekta osnovnih škola Grada Rijeke i vrtića Dječjeg vrtića Rijeka posljednjih mjeseci uloženo ukupno 13.460.940,28 kuna. Dio radova financiran je bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dva objekta, Osnovnu škole Srdoči i Dječji vrtić Turnić, u kojima su nedavno završeni radovi obnove, obišao je danas gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima. U Osnovnoj školi Srdoči obnovljena je sportska dvorana, dok je Dječji vrtić Turnić dobio novu fasadu, krov i stolariju, kroz projekt podizanja energetske efikasnosti. Obilasku objekata nazočili su i ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić i ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.
Tijekom ljetnih mjeseci radovi su izvođeni u devet škola te 14 vrtića. Dio radova odnosio se na energetsku obnovu objekata odnosno izgradnju energetski učinkovitih fasada, novih prozora, krovova i slično za koje je Grad Rijeka na natječaju dobio i bespovratna sredstva Europske unije i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako u ukupnom iznosu od spomenutih 13,4 milijuna kuna bespovratna sredstva iznose 5.407.714,25 kuna dok je iz proračuna Grada Rijeke izdvojeno 8.053.226,03 kn.U OŠ Srdoči su tijekom 2015. g. izvedeni radovi na sanaciji vanjske obloge sportske dvorane. Ove godine u sportskoj dvorani je zamijenjen parket, izrađene su nove unutarnje obloge zidova te oličeni zidovi. Radove je izvela Stolarija Goood d.o.o. iz Osijeka, a ugovorena vrijednost radova je 941.784,14 kn.
Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo izvršenim radovima, naglašavajući kako su svi radovi dvoršeni prije početka školske godine, odnosno polaska djece u vrtić.U sklopu energetske obnove PPO Turnić, obnovljena je fasada izvedbom fasadnog ETICS sustava od 8 cm mineralne vune te završnog sloja od silikatne žbuke. Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija i postavljena je toplinska izolacija na krovnim kućicama, nova hidroizolacija od PVC membrane na cijeloj površini ravnog krova te novi opšavni limovi krova. Zamijenjeni su svi horizontalni i vertikalni oluci. Ugovorena vrijednost radova je 855.996,26 kn. Radove je izvodio GRADEL d.o.o. iz Velike Gorice. Radove sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 70% procijenjene ukupne investicije ( 599.197,38 kn).
 
Radovi na ostalim školama

U sklopu energetske obnove OŠ Nikola Tesla završeni su radovi na zamjeni kompletne vanjske stolarije, postavljena je toplinska izolacija na pod potkrovlja, sanirana dva ravna krova s postavom nove toplinske izolacije. Svi radovi u unutrašnjosti objekta koje koristi škola su završeni i prostori su očišćeni i spremni za početak nove školske godine. U tijeku je sanacija fasade objekta, sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela u Rijeci, u unutrašnjem dvorištu postavlja se ETICS fasadni sustav dok se ostali dio fasade restaurira. Radovi su započeli u svibnju 2016. godine, rok završetka radova je listopad 2016. godine. Radove sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 52% procijenjene ukupne investicije (3.388.312,59 kn).

U sklopu energetske obnove OŠ Fran Franković postojeća drvena stolarija zamijenjena je novom aluminijskom. Ugovorena vrijednost radova je 1.277.500,00 kn. Radove sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 67% procijenjene ukupne investicije (855.925,00 kn).

U 1. fazi obnove objekta OŠ Kantrida izvedena je kompletna sanacija ravnog krova objekta. Na krov je postavljena toplinska izolacija od mineralne vune debljine 14 cm, izvedena je nova hidroizolacija od PVC membrane, novi opšavni limovi krova, te je na hidroizolaciju postavljen zaštitni sloj riječnog šljunka debljine 5 cm. U sklopu radova zamijenjeno je 12 komada starih željeznih stijena i prozora novim aluminijskim.
Radovi su započeli u lipnju 2016. godine i u potpunosti su završeni. Radove je izvela tvrtka Izo-građenje konzalting d.o.o. iz Osijeka, a ugovorena vrijednost radova je 1.408.727,88 kn.

U osnovnim školama Pećine i Kozala izvedeni su radovi na sanaciji muškog i ženskog sanitarnog čvora, dok su u  OŠ Eugen Kumičić uređenu sanitarni čvorovu i svlačionica. Na igralištu OŠ Pećine izvedeni su radovi povisivanja postojeće ograde kako bi se spriječilo bježanje lopte na prometnicu. Ograda je povišena duž cijelog igrališta u visini od 1 m. U sportskoj dvorani OŠ Pećine izvedeni su radovi na sanaciji oštećenja zidova, ličenju zidova, ličenju drvene zidne obloge, te zamjeni dotrajalih radijatora.

U sklopu projekta e-Škole u OŠ Pehlin informatizirat će se dvije učionice. Prije ugradnje opreme i instalacija učionice su uređene: postavljeni su novi parketi, nova rasvjetna tijela te su zidovi i stropovi sanirani i ličeni. U OŠ Pehlin je izvedena nova gipskartonska pregrada u višenamjenskoj dvorani kojom je dio dvorane koji se koristi za blagovaonicu odijeljen od ostatka. U pregradi su izvedena nadsvjetla i postavljena vrata, te je pregrada oličena. U OŠ Brajda, radi preseljenja knjižnice u novu prostoriju izvedeni su radovi lakiranja postojećih parketa te ličenje zidova i stropa prostorije.

Radovi na dječjim vrtićima

U sklopu energetske obnove PPO Krijesnica dovršeni su radovi obnove fasade izvedbom fasadnog ETICS sustava od 8 cm mineralne vune te završnog sloja od silikatne žbuke. Izvršena je zamjena kompletne vanjske stolarije. Postavljena je toplinska izolacija, nova hidroizolacija od PVC membrane na cijeloj površini ravnog krova te novi opšavni limovi krova. Zamijenjeni su svi horizontalni i vertikalni oluci. Radove Sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 70% procijenjene ukupne investicije.Prenamjena kuhinje u sobe za odgojne skupine vrtića Krnjevo
Dječji vrtić Rijeka je tijekom mjeseca svibnja 2016. provodio upise na kojima se pokazao neočekivano veliki interes za upis djece. Potreba za upis u PPO Krnjevo je povećana za dodatnih 45 djece, pa su u vrijeme ljetnih mjeseci kada je vrtić bio zatvoren izvršeni radovi preseljenja kuhinje sa prizemlja u suteren. Zbog novoizgrađene kuhinje u PPO Mavrica postojeća kuhinja više nije bila potrebna u površini koju je prije zauzimala, te su tom prostoru uređene prostorije za dvije odgojne skupine sa svim pratećim prostorima.U vrtiću Maestral izvedena je sanacija sustava grijanja potrošne tople vode. U dječjim vrtićima Oblačić, Vidrice, Delfin, Belveder izvedeni su radovi na sanaciji sanitarnih čvorova. U sklopu radova izvedene su nove instalacije dovoda i odvoda vode, postavljena je nova zidna i podna keramika, ugrađena nova sanitarna oprema i pregrade između jedinica te oličeni zidovi. Radove. U vrtiću Gardelin izedena je sanacija parketa. U vrtiću Galeb izvršena je sanacija dijela ravnog krova te uređenje zidova i stropa. U vrtiću Kvarner izvedena je sanacija betonske podloge i zamjena oluka. Na zidu dvorišta vrtiću Mirta postavljena je ograda po betonskom zidu u dvorištu vrtića. U vrtiću Zamet uređeno je spremište hrane, a u vrtiću Potok izvedena je zamjena rasvjetnih tijela i uređen dio prostora.

Kako je nakona obilaska naglasio gradonačelnik Obersnel, Grad Rijeka sustavno ulaže u povećanje kapaciteta dječjih vrtića pa su tako posljednjih godina izgrađeni novi objekti s ukupno 440 mjesta u što su uložena gotovo 62 milijuna kuna.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...