Početna - IZDVOJENO - 14. LFF- Posebna projekcija u Panorami
lff

14. LFF- Posebna projekcija u Panorami

U bivšem motelu Panorama na Preluku na jednu će večer biti udahnut filmski život. Na terasi motela s pogledom na čitavu Liburniju, u prostoru koji je u šezdesetima projektirao jugoslavenski arhitektonski superstar Ivan Vitić, 20. kolovoza u 21 sat održat će se svojevrsna site-specific projekcija dokumentarnog serijala Betonski spavači, točnije njegove druge epizode Kratki susreti uz Jadransku cestu koja je velikim dijelom posvećena upravo ex motelu Panorama. Projekcijom će biti najavljeno 14. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festivala – koji 22. kolovoza počinje na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Serijal Betonski spavači redatelja Saše Bana, nastao 2016. godine u Hulahopovoj produkciji za HRT, priču gradi oko brojne napuštene, devastirane i ruševne a svakako iznimno vrijedne turističke arhitekture 20. stoljeća. Sudbina objekata poput Haludova kraj Malinske, djela arhitekta Borisa Magaša iz 1971., ili široj javnosti nepoznatog (futurističkog) lječilišta za djecu koje je izgrađeno pokraj Makarske po projektu Rikarda Marasovića, upozoravajući je podsjetnik na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.

Epizoda koja će biti prikazana ususret LFF-u, Kratki susreti uz Jadransku cestu, bavi se motelima uz Jadransku magistralu koje je tijekom 1960-ih projektirao Ivan Vitić. Usputno „staje“ na još nekim zanimljivim arhitektonski postajama kao što je Ad Turres u Crikvenici, „hotel-muzej“ koji skriva čudesa poput murala Zlatka Price, Ede Murtića i Otona Glihe.

O budućnosti motela Panorama će nakon projekcije govoriti suradnici projekta Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, ustanove koja je omogućila da se ova epizoda prikaže upravo u Panorami. Ulaz na projekciju je slobodan.

Betonski spavači, serijal:

Redatelj: Saša Ban

Scenaristi: Nevenka Sablić, Saša Ban, Maroje Mrduljaš

Snimatelj: Hrvoje Franjić

Montažer: Vanja Siruček

Producentice: Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja

Produkcija: Hulahop za HRT

Urednik: Robert Tomić Zuber

Trailer 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...