Početna - IZDVOJENO - 14. lipnja – Svjetski dan darivatelja krvi

14. lipnja – Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine 14. lipnja se obilježva svjetski dan darivatelja krvi. Cilj je podići svijest o potrebi sigurne krvi te doprinosu dobrovljnih darivatelja krvi koji tim činom spašavaju mlijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje mnogih pacijenata.

Posebice valja naglasiti kako je uloga darivanja krvi važna za osiguranje dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija. Tako je dodatni napor uložen bio neophodan s obzirom na ograničenja u kretanju i drugim izazovima rezultiranima pandemijom COVID-19 virusa.

Ove godine je poseban naglasak na ulozi mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju, a dan se obilježava pod sloganom “Darujte krv, očuvajte život.”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi i s ciljem promocija vrijednosti darivanja krvi u zajednici, čelnici jedinica lokalnih samouprava s područja Liburnije primati će u svojim uredima neke od dobrovoljnih darivatelja na druženju simbolično nazvanom „Kava kod gradonačelnika“.

Tom prigodom, predsjednik GDCK Opatija i voditelj Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Opatija prof. dr. sc. Roberto Žigulić obratio se svim darivateljima krvi izjavivši sljedeće:

Poštovani darivatelji krvi s područja Liburnije,

povodom Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija želi na ovaj način još jednom zahvaliti svojem najbrojnijem aktivu, porodici od 800 aktivnih darivatelja krvi.

Biti darivatelj krvi posebna je radost i čast ali, kada se malo bolje razmisli, i dužnost prema lokalnoj zajednici svakoga građanina koji je u mogućnosti darivateljem postati. Iako se želja za darivanjem krvi, kao specifičnim oblikom pomoći potrebitima, starijima i nemoćnima, rađa i sazrijeva u dušama mnogih od nas tijekom odrastanja i formiranja ljudske ličnosti, ipak je za pridruživanje našoj velikoj obitelji potrebno pričekati punoljetnost te zadovoljiti određene zdravstvene preduvjete. Zbog toga, ponekad uz svu želju, darivateljem krvi nije lako postati, što Vašoj humanosti i životnoj misiji za koju ste se odlučili, daje još više na značaju.

Za krvlju i krvnim pripravcima, u doba Covid-19 pandemije postoji još veća potražnja budući da je broj sposobnih darivatelja, iz zdravstvenih razloga reduciran. Organizacija akcija darivanja krvi unutar jedinica lokalne samouprave na području Liburnije (Opatija, Matulji, Lovran) zadaća je Gradskog društva Crvenog križa Opatija, kao i animacija darivatelja za pristupanje akcijama kojih je tijekom 2020. bilo ukupno 14, a u ovoj godini, do sada 6. Prošle godine prikupljena je 571 doza krvi a ove 248. Značajnu ulogu u animiranju darivatelja krvi ima i Klub 100 kapi GDCK Opatija, čijim se članom postaje nakon 100. darivanja krvi i koji danas broji oko 25 živućih članova. Nekolicina njih već je prešla i broj od 125 darivanja, a velika je vjerojatnost da će se unutar nekoliko godina pojaviti i darivatelji sa 150 darivanja, što će GDCK Opatija svrstati u rijetka društva HCK čijim je članovima to pošlo za rukom.

Zbog svega navedenog, našim darivateljima zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi. Svima želimo puno zdravlja i sreće u predstojećem periodu te da se čim prije susretnemo na nekoj od predstojećih akcija darivanja krvi, na kojima ćemo opet biti u mogućnosti pomicati granice naše humanosti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...