Početna - IZDVOJENO - Skuplji domovi za umirovljenike
foto: web

Skuplji domovi za umirovljenike

Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema uvođenje ekonomskih cijena u umirovljeničke domove u vlasništvu županija, u kojima bi država ubuduće subvencionirala smještaj samo umirovljenicima koji to ne mogu platiti. U privatnim domovima nema smještaja ispod 4.000 kuna, u županijskim domovima cijene se kreću već od 1.200 kuna a dom od 4.000 kuna je među skupljima.

Bogatiji umirovljenici moraju biti izjednačeni u pravima sa siromašnima. Primjerice, osoba koja je doživjela moždani udar pa treba cjelodnevnu skrb ima pravo na smještaj u dom, bez obzira na visinu svoje mirovine. Ali, ako prima mirovinu od 7.000 kuna trebala bi sama plaćati dom, a ako nema dovoljno novca, treba joj pomoći sustav socijalne skrbi.

Po novom modelu, koji treba profunkcionirati od početka 2015. godine, cijene u svim domovima neće biti jednake, već će ovisiti o kvaliteti usluge. U Hrvatskoj je oko 17.500 korisnika smješteno u 45 županijskih i 178 privatnih domova. Registrirano je i 805 udomiteljskih obitelji. Cijene smještaja kreću se od 2.200 do 3.000 kuna, a ako bi porasle za 500 – 600 kuna još bi uvijek bile daleko pristupačnije od onih u privatnim domovima. Trenutno za taj dom ima 3.000 zahtjeva, pa bi čak i izgradnja dva nova doma bila nedovoljna za sve potencijalne korisnike

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...