Početna - IZDVOJENO - 16. MEĐUNARODNI ŽENSKI ŠAHOVSKI TURNIR “CVIJET MEDITERANA“
Cvijet Mediterana
foto: Grad Rijeka

16. MEĐUNARODNI ŽENSKI ŠAHOVSKI TURNIR “CVIJET MEDITERANA“

Međunarodni ženski šahovski velemajstorski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2016.”, u organizaciji Šahovskog kluba “Draga” iz Rijeke, pod pokroviteljstvom, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza, održat će se u Rijeci od 6. do 12. ožujka. Natjecanje će se održati u “Šahovskom domu Rijeka”, Blaža Polića 2/II.

Kroz prethodnih 15 godina održavanja turnira, Šahovski klub „Draga“ razvio poseban senzibilitet prema ženskom šahu. Datum održavanja turnira nije izabran slučajno i u njemu se krije ideja da u vrijeme kada se obilježava Međunarodni dan žena, upravo ovim turnirom potakne jača afirmacija i ravnopravnost žena u našem društvu. Ovo sportsko nadmetanje svojom idejom i kvalitetom prepoznatljivo je i van granica Hrvatske pa su njome Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska, čvrsto ucrtane u šahovsku kartu Europe i svijeta.

Učešće u Rijeci na ovogodišnjem turniru „Cvijet Mediterana“ potvrdile su velemajstorice Mirjana Medić, Bugarka  Adriana Nikolova i Ruskinja Karina Ambartsumova, međunarodne majstorice Laura Unuk iz Slovenije, Ljilja Drljević iz Srbije, Ana Berke, Fide majstorice Camille de Seroux iz Švicarske, Zrinka Deur Šarić te Caterina Leonardi iz Slovenije. Organizator Šahovski klub “Draga” iz Rijeke i ove će godine dati šansu za stjecanje međunarodnog iskustva članici kluba, aktualnoj kadetskoj prvakinje Hrvatske majstorskoj kandidatkinji Katarini Bogdanić.

Ovaj turnir od velike je važnosti  za mlade neafirmirane igračice, jer im omogućuje neophodna međunarodna iskustva te daje prigodu za stjecanje rejting bodova i međunarodnih titula. Turnir je do sada ugostio 48 velemajstorica, 38 međunarodnih majstorica i 22 Fide majstorica iz 24 zemlje, što sveukupno dokazuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha.

Kao i svake godine iz “Šahovskog doma Rijeka”, uz pomoć medija te putem elektronskih šahovskih ploča bit će omugućen “live” prijenos šahovskih mečeva, kojem se može pristupiti putem web stranice, na kojoj se ujedno mogu pronaći sve novosti vezane uz turnir i natjecateljice, ali i pogledati kako je  bilo prethodnih godina.

Svečano otvaranje turnira i predstavljanje igračica održat će se u ponedjeljak 7. ožujka u 12 sati na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske Uprave Rijeka (u slučaju lošeg vremena u salonu Grada Rijeka, Korzo 16, I kat) gdje će biti postavljena velika šahovska ploča na kojoj će promotivni šahovski meč odigrati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Svečanost ženskog šaha svojim nastupom uljepšati će muška klapa “Opatija”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kultura i umjetnost se vraćaju u punom sjaju: Virtuoz iz Matulja Zvjezdan Ružić objavio suradnju s književnikom Lukom Paljetkom

Jedna potpuno neočekivana suradnja, objavljena upravo na Svjetski dan glazbe, virtuoz iz Matulja, Zvjezdan Ružić još jednom donosi fantastičnu glazbenu ...