Početna - IZDVOJENO - 1,67 milijuna turista boravilo na Kvarneru u prvih 7 mjeseci
opatija

1,67 milijuna turista boravilo na Kvarneru u prvih 7 mjeseci

Prema podacima dobivenim iz informacijskog sustava eVisitor u razdoblju od siječnja do srpnja 2017. godine na Kvarneru je ostvareno 1,67 milijuna dolazaka i 9,62 milijuna noćenja. Uspoređujući podatke s istim razdobljem 2016. godine ostvareno je 14% više dolazaka i 14% više noćenja, odnosno 200.000 dolazaka više, te čak 1,2 milijuna noćenja više. Pri tome su 85 % ostvarili inozemni turisti, a 15 % domaći turisti.

Najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku (udio od 36%), uz povećanje noćenja za 14%. Na drugom mjestu je Crikveničko-Vinodolska rivijera s udjelom u noćenjima od 17% i porastom broja noćenja od 19%. Poredak prema broju noćenja nastavljaju: otok Lošinj (+11% noćenja), Opatijska rivijera (+14% noćenja), otok Rab (+11% noćenja), otok Cres (+16% noćenja), Riječko područje (+25% noćenja) te Gorski kotar (+12% noćenja).

Gotovo 60% inozemnih gostiju došlo je s 3 najvažnija emitivna tržišta: Njemačke, Slovenije i Austrije. Slijede gosti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke. Iako gosti iz svih navedenih tržišta ostvaruju porast u dolascima i noćenjima, valja istaknuti goste iz Njemačke, koji su ostvarili čak pola milijuna noćenja više u odnosu na prvih 7 mjeseci 2016. godine što u postocima znači porast u dolascima od 24% te u noćenjima od 25%, odnosno čak 2,2 milijuna noćenja.

U privatnom smještaju ostvareno je 3,8 milijuna noćenja, uz porast od 17%, u hotelima je ostvareno više od 2 milijuna noćenja (porast od 10%), a u kampovima 1,9 milijuna noćenja (porast od 9%).

Od zanimljivosti ističemo da smještajni kapaciteti više kategorije, neovisno o vrsti smještaja, od početka godine konstantno bilježe veći porast turističkog prometa od smještaja niže kategorije, a u sezoni se primjećuje još jedan trend vezan uz registriran turistički promet u objektima OPG, posebno onih na otoku Krku i ostalim otocima, što govori da na Kvarner dolaze gosti s posebnim interesima u drugačijim smještajnim objektima.

Srpanj 2017.
Na Kvarneru 8 % više noćenja, 7 % više dolazaka

U srpnju je na Kvarneru ostvareno 5,7 milijuna noćenja što predstavlja porast od 8%.
Prvih 6 zemalja po broju ostvarenih noćenja u srpnju 2017. godine su Njemačka (18% noćenja više), Slovenija (1% noćenja više), Austrija (5% noćenja više), Mađarska (10% noćenja više), Italija (1% noćenja više) i Češka (7% noćenja više). Pri tome je 2,5 milijuna noćenja ostvareno u privatnom smještaju, 1 milijun u kampovima, a 750.000 u hotelima. Inozemni turisti dominiraju s 85% noćenja, a boravak u prosjeku traje 7,3 dana.

Izjava dr.sc. Irene Peršić Živadinov, direktorice TZ Kvarnera: “Uz veliko zadovoljstvo odličnim ukupnim rezultatima turističkog prometa, rado bih naglasila kako njemački gosti s udjelom od više od 27% u ukupnim noćenjima, bilježe rast dolazaka od 25%, te rast noćenja od 26% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. TZ Kvarnera mnogo ulaže u njemačko tržište s kojeg nam već tradicionalno dolazi najveći broj gostiju. Radi se o nizu intenzivnih promidžbenih aktivnosti, od oglašavanja u medijima, do sajamskih nastupa i prezentacija, te prihvata njemačkih novinara na Kvarneru.”

“Sve to, očito je dobra formula u koju je TZ Kvarnera vjerovala, profesionalno je i pažljivo odradila, a jednako tako nastavlja i ubuduće, jer smo „jednom nogom“ već zakoračili u poslovnu 2018. godinu. Govoreći o kvarnerskim subregijama, koje sve redom bilježe porast turističkog prometa, posebno vesele pomaci u Gorskom kotaru, koji se također može pohvaliti porastom u broju dolazaka turista za čak 24%, te 12% više noćenja ostvarenih u objektima diljem Gorskog kotara.”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...