Početna - IZDVOJENO - 17.FIUMANKA;IMAŠ BARKU, IMAŠ JEDRO – PRIJAVI SE!
fiumanka

17.FIUMANKA;IMAŠ BARKU, IMAŠ JEDRO – PRIJAVI SE!

Po čemu je posebna i drugačija? Potpuno je besplatna, otvorena za sve koji žele biti njezinim dijelom, svaki sudionik regate dobije majicu, obrok i piće nakon regate, besplatan vez, a besplatni su i koncerti za posjetitelje, zato ne čudi da privlači sve veći broj sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Polovicom lipnja Rijeka već tradicionalno živi u znaku jedrenja zahvaljujući svojoj regati koju svake godine, u sve većem broju, posjećuju zaljubljenici u more i jedrenje. Zbog posebnog pristupa organizaciji i potpuno besplatnog sudjelovanja za sve natjecatelje, Fiumanka je prepoznata kao vrhunsku sportski događaj u Hrvatskoj i regiji. Ovogodišnja 17. Fiumanka održat će se od 9. do 12. lipnja 2016.

Osim Velike Fiumanke koja već tradicionalno starta u subotu točno u podne ispred Riječkog lukobrana, održat će se još nekoliko različitih regata za svačiji gušt! Medijska, Liburnijska, Rotary, svaka posebna, s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom koju vrijedi ispričati.Fiumanka će ove godine biti mjesto susreta gospodarstvenika, rotarijanaca, mjesto najave Europskih sveučilišnih igara koje će se u srpnju održavati u Rijeci i Zagrebu, ali i regata kojom će se obilježiti 50 godina suradnje između Rijeke i Rostocka.

Fiumanka će tako  otploviti u Rostock, ali prije toga Hanse Sail dolazi u Rijeku! U godini jubileja, dvije regate spojit će dva grada morem i jedrima, promovirajući sport, kulturu i turističke potencijale.

Jedinstvena regata u svijetu – deset godina organiziranog medijskog jedrenja

Medijska regata je vikend tijekom kojeg novinari odlože tipkovnice, mikrofone i kamere jer svi već znaju -jedriti se mora…i tako već punih deset godina

Fiumanka i Rijeka tradicionalni su domaćini medijskim kućama koje sudjeluju na jednoj od najeksponiranijih regata u Hrvatskoj – medijskoj regati! Tradicija jedrenja nacionalnih medija u sklopu Fiumanke traje već okruglih deset godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju čiji su organizatori agencija 2.mjesto, Grad Rijeka i HRT a ove godine zaplovit će njezino četvrto europsko izdanje. Dio tradicije svakako su i jedrilice JOD 35. Radi se o floti od 12 jednakih regatnih jedrilica, tako da su svim sudionicima regate osigurani isti uvjeti za jedrenje i prilika za pobjedu.  Mediji svoje sudjelovanje ne plaćaju u novcu nego u reklamiranju Fiumanke, Rijeke i Hrvatske. Europska medijska regata i ove će godine ugostiti jedriličarske posade iz različitih medija i država, a dio njih već tradicionalno dolazi u Rijeku kako bi sudjelovao na ovoj regati.

Plavo-zelena jedra održivog razvoja

Prošlogodišnji sajam održivog razvoja Plavo-zeleni Expo, obogaćen je EU poslovnom konferencijom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pod nazivom „Plan ulaganja za Europu – mogućnosti za mikro, mala i srednja poduzeća“, u čijem će predstavljanju uz Europsku komisiju, sudjelovati predstavnici Europske investicijske banke (EIB), HBOR, HAMAG BICRO i CRANE – hrvatska mreža poslovnih anđela.

 

Vjerujemo kako će  ova konferencija skrenuti pažnju na Fiumanku, čak i onih, koji možda ne bi došli „samo“ na regatu. Fiumanka je još jednom svojim jedrima povezala naoko nespojive sadržaje u odlično posložen paket – jedrenje, druženje, medije, sajam i ozbiljne gospodarske teme uz odlične koncerte i zabavu, sve na jednom mjestu, tijekom jednog vikenda.

Uz EU konferenciju, o važnim gospodarskim temama govorit će se i na Rotary Business Forumu koji organiziraRotary klub Rijeka u okviru 5. Rotari dana.Jedna od posebno atraktivnih tema ona je o plavo-zelenoj ekonomiji i trendovima u brodogradnji i pomorstvu, uz sudjelovanje panelista iz Brodogradilišta MeyerWerft (Njemačka), linijskog brodara CalMac (CaledoniaMcBryan, Škotska), Jadrolinije i Brodogradilišta Viktor Lenac. Tehnički fakultet u Rijeci promovirat će program „Studiraj brodogradnju u Rijeci“ i time zaokružiti temu od posebnog značaja upravo za Rijeku.

Rotary klub Rijeka organizator je humanitarne regate koja će ove godine obilježiti sedmu godinu održavanja u okviru Fiumanke, na kojoj sudjeluju rotarijanci iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni oko nekog humanitarnog cilja. Ove godine to će biti sredstva za taktilnu slikovnicu za slijepu i slabovidnu djecu iz OŠ Pećine.

I konferencija i forum su kao i sve na Fiumanki, otvorenog su tipa i besplatni, namijenjeni gospodarstvenicima, institucijama, izravnim i neizravnim sudionicima u plavoj i zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Plavo-zeleni Expo kao nastavak na gospodarske teme, zamišljen je kao dvodnevni sajamna trgu ispred Terminala i mjesto susreta onih organizacija koje svojim poslovnim inicijativama i projektima potiču održivi razvoj, s ciljem jačanja svijesti o važnosti  i značaju poslovnih aktivnosti i projekata usmjerenih na plavo i zeleno gospodarstvo, obnovljive izvore energije, očuvanje i zaštitu mora, smanjivanje emisija ugljikovog dioksida i očuvanje prirodnih bogatstava.

  1. Liburnijska regataputevima starih Liburna

Jedrenje nisu samo brodovi i jedra. Vještina plovidbe na jedra dio je nas, našeg identiteta na koji se oslanja neprocjenjivo bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine.

Smisao jedrenja je da povezuje, ljude i obale, nasljeđe i razvoj u jedinstvenu cjelinu. Stakvom namjerom prije sedam godinapokrenuta je Liburnijska regata koja jedri pomorskim putovima drevne Liburnije.Svojim nazivom preuzela je zadaću da sačuva od zaborava priču o „narodu s mora“, vještim pomorcima i ratnicima – Liburnima. Mi smo je krenuli pričati onako kako najbolje znamo, kako su to radili Liburni –plovidbom, jedrenjem…

Prve dvije regate krenule su iz Zadra prema Rijeci, a ovogodišnja sedma po redu zaploviti će prema Rijeci u petak ujutro, iz Malog Lošinja, najvećeg otočnog mjesta i otočne skupine na kojoj su Liburni ostavili neizbrisiv trag. Nekad davno, Cres i Lošinj bili su jedan otok čiji je antički naziv glasio ApsyrtidesPsyrtidesNesoi što u prijevodu znači Osorski otoci jer je glavni grad i središte ove otočne skupine u to doba bio Osor. Vjeruje se da su pravo Liburni prokopali otok u njegovom najužem dijelu radi brže plovidbe Sjevernim Jadranom i u jantaru naplaćivali prolaz brodova umjetno prokopanim kanalom.

 Raznovrstan glazbeni program

Jedriličarske regate, velike i male, uvijek su mjesta dobrog druženja, susreta dragih ljudi i pozitivnih vibracija. Dobre zabave niti na Fiumanki neće nedostajati. Kao što su šaroliki ovogodišnji programi, tako će i u glazbenom smislu biti za svakog ponešto. Zabava će krenuti već od četvrtka. Otvara se regatni ured, a s njime kreće i zabava pa će Terminal 7 zasigurno imati u pripremi neki dobar Party. U petak će se na Terminalu održati  2. festival riječkih klapa, a navečer će glavnom pozornicom odjekivati nešto žešći zvukoviprošlogodišnjih pobjednika Ri rocka, grupe Sillycons. Nakon njih uvijek atraktivni i drugačiji Let 3. U subotu će se za dnevni đir na Terminalu pobrinuti Kantridersi, a navečer nakon što se proglase pobjednici svih regata,na glavnoj pozornici nastupaju Brkovi i bend iz Rostocka – TheCrazy Boys.Sigurni smo da će ovaj bend i među hrvatskim ljubiteljima Rock’n’Rolla i Rockabillya pronaći svoje nove fanove.

Osim na ovim lokacijama, u čitavom gradu održavaju se različiti partiji, toče plavi kokteli, serviraju mornarski čajevi i Rijeka živi s morem i uz more. Tako da jedrili ili ne, treba priznati da ima više nego dovoljno razloga zašto bi10. i 11. lipnja, u što većem broju, trebali biti na rivi!

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...