Početna - IZDVOJENO - 19,3 milijuna kuna za rekonstrukciju hale bivše tvornice Torpedo iz EU fondova
Poduzetnički-park-Torpedo

19,3 milijuna kuna za rekonstrukciju hale bivše tvornice Torpedo iz EU fondova

Gradu Rijeci odobreno je 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekt rekonstrukcije i prenamjene jedne od hala bivše tvornice Torpedo u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator nazvan “Proizvodni park Torpedo”. Rijeka će u sklopu projekta, pokrenutog u partnerstvu s Riječkom razvojnom agencijom Porin, dobiti novi poduzetnički inkubator koji će zaokružiti tehnološku cjelinu suvremenih 3D tehnologija u metalu.

Sredstva za formiranje još jednog poduzetničkog inkubatora odobrena su na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije. Putem europskih fondova bit će osigurano čak 97,22 % vrijednosti projekta, s time da je Grad Rijeka u izradu projekte dokumentacije uložio dodatnih 2,8 milijuna kuna.

Dobivenim sredstvima rekonstruirat će se postojeća industrijska hala 14 s prizemljem i galerijom veličine 1.727 metara četvornih, u kojoj će se urediti 14 radionica i 2 ureda za poduzetnike, inkubacijski teh-lab koji će funkcionirati kao zaje

Projekcija budućeg Poduzetničkog parka Torpedodnički coworking prostor za radioničke radove i smještaj opreme, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke, dok će središnji dio hale ujedno biti izložbeni prostor. Vrijednost uređenja radova procijenjena je na 7,97 milijuna kuna, za izradu izvedbenog projekta, projektantskog i stručnog nadzora te koordinatora za zaštitu na radu planirano je 399 tisuća kuna, dok najvrjedniji dio projekta predstavlja nabavka opreme u iznosu od 13,25 milijuna kuna. Nabavit će se četiri 3D printera za lijevanje u plastiku, metal i pijesak, CAD softver, softver za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je kako je prostor hale 14 prije nekoliko godina Grad Rijeka kupio zajedno s komunalnim društvima Vodovod i kanalizacija te Čistoća za 17 milijuna kuna, a činjenica da je dobiveno više bespovratnih sredstva nego što je plaćen prostor, govori o opravdanosti uloženih sredstava.
„Dobivena bespovratna sredstva nastavak su uspješne politike Grada Rijeke na povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, iz kojih je u protekle tri godine za ukupno 67 projekata odobreno čak 560 milijuna kuna. Očekuje se odobrenje i dodatnih, novoprijavljenih projekata, čime se Rijeka potvrđuje kao lider u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Kako je kazao direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov, osnovni su ciljevi projekta potpora inovativnim start up tvrtkama u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti, koje žele razvijati proizvode brže, efikasnije i jednostavnije, potom uspostava novih programa edukacije, kao i komercijalna podrška, odnosno omogućavanje malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke lakšeg pristupa visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata.

„Naš konačni cilj je – nakon električnih bicikla, motocikl i automobila, proizvesti i elektromotor, i tako na neki način vratiti staru slavu tvornice Torpedo,“ kazao je direktor Cukrov.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava očekuje se u listopadu. Radovi na uređenju prostora trebali bi krenuti do kraja godine, dok bi Proizvodni park Torpedo svoja vrata mogao otvoriti već u prvoj polovini iduće godine.

Tina Ragužin iz Odjela za poduzetništvo izrazila je zadovoljstvo što će europskim sredstvima urediti još jedan riječki inkubator i tako dodatno proširiti mreža pomoći poduzetnicima u početnoj fazi realizacije njihove ideje. Grad Rijeka je prije dva desetljeća oformio dva poduzetnička inkubatora, u međuvremenu je nabavljena oprema visoke tehnološke razine s ciljem veće podrške radu poduzetnika-početnika, da bi 2013. godine svoja vrata otvorio i Start up inkubatora u kojem se već osmoj generaciji mladih ljudi na raspolaganje daje poduzetnička infrastruktura za razvoj njihovih poslovnih ideja, javlja Grad Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Odluka o održavanju nastave u srednjim i osnovnim školama PGŽ

Prema Odluci, od 1. veljače 2021. – 12. veljače 2021. godine u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava ...