Početna - IZDVOJENO - 20. Kapi života
20. Kapi života

20. Kapi života

Studenti Medicinskog fakulteta tradicionalno u suradnji s Gradom Rijeka, Crvenim Križem, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Studentskim zborom Medicinskog fakulteta u Rijeci, Hrvatskom liječničkom komorom i CroMSICom organiziraju humanitarni projekt „ Kapi života“. U jubilarnoj 20. godini pridružit će im se i kolege sa Sveučilišta u Osijeku koji će tim povodom također organizirati akciju darivanja krvi.

Projekt Kapi života usmjeren je na podizanje razine svijesti građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, važnosti redovitih kontrola kao što su mjerenje tlaka i šećera u krvi te na važnost i potrebitost dobrovoljnog darivanja krvi.

Projekt objedinjuje nekoliko zasebnih aktivnosti, a to su:

dobrovoljno darivanje krvi na Medicinskom fakultetu (16.12.2015)

mjerenje tlaka i glukoze u krvi građanima na riječkom Korzu (od 14.12.2015 do 18.12.2015)

mjerenje tlaka i glukoze u krvi građanima u Tower centru (13.12.2015)

predavanje o kardiovaskularnim i endokrinološkim bolestima
Mjerenje tlaka i glukoze u krvi građanima te educiranje preko studenata medicine održat će se na riječkom Korzu, od 14. do 18.12. 2015. s izuzetkom 17. prosinca kada će ta akcija biti održana ispred HNK Ivana pl. Zajca.

Ova tradicionalna akcija se odvija 20.godinom za redom te je do sada ostvarila izvanredan uspjeh. Svake godine provede se mjerenje krvnog tlaka na više od 2000, preko 500 mjerenja glukoze u krvi i 100 EKG pretraga čime se pokušavao podići svijest građana o prevenciji i ranom prepoznavanju masovnih bolesti današnjice, hipertenziji i dijabetesu.

Jubilarne 20. Kapi života najavili su doc.dr. Goran Hauser, dr.med, predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, Josip Aničić, student i predsjednik udruge FOSS MEDRi,  Merljinda Ljušaj, studentica i voditeljica projekta

Doc.dr. Goran Hauser je naglasio kako će ove godine na uključivanje u akciju darivanja krvi pozvati sve liječnike članove Hrvatske liječničke komore, dok je Merljinda Ljušaj, studentica i voditeljica projekta pozvala sve studente riječkog Sveučilišta da se pridruže akciji darivanje krvi koja će se provesti u auli Medicinskog fakulteta, 16. prosinca 2015., naglasivši da ih tamo nakon darivanja krvi čeka  i topli obrok.

Kako je naglasio Josip Aničić, predsjednik udruge FOSS MEDRi, u godini kada akcija Kapi života slavi svoju 20. obljetnicu, Medicinski fakultet u Rijeci obilježava svoju 60. obljetnicu, pa je i akcija kapi života dio tog programa. Tim su se povodom pridružile i kolege sa medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku koji će također organizirati akciju darivanja krvi.

Kapi života organiziraju studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, Crvenim Križem, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Studentskim zborom Medicinskog fakulteta u Rijeci i Hrvatskom liječničkom komorom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...