Početna - GOSPODARSTVO - U 2018. ukidanje prireza, povratak City busa, gospodarski poticaji te obnova Doma Veprinac

U 2018. ukidanje prireza, povratak City busa, gospodarski poticaji te obnova Doma Veprinac

Obnovljeni društveni dom u Veprincu, pomoć za umirovljenike, besplatne knjige za srednjoškolce, obnova doma Liburnija na Voloskom, sredstva za poticanje OPG-ova i autohtonih sorti – dio je to programa koji će se osigurati proračunom za 2018. godinu osvojenom na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća

Na tiskovnoj konferenciji održanoj pred Domom u Veprincu predstavnici većinske koalicije u Gradskom vijeću osvrnuli su se na usvojene mjere i programe, ali i na kritike gradonačelnika Ive Dujmića koji im je dan prije sjednice Vijeća poručio kako će „crnim slovima biti upisani u opatijskoj povijesti“.

– Ne treba se previše osvrtati na vjerodostojnost riječi osobe koja je na tiskovnoj konferenciji dan prije Vijeća tvrdila da neće podržati niti jedan naš amandman, a samo dan kasnije podržao ih je praktički sve. No, što treba očekivati od čovjeka koji kaže da sportska dvorana nije sportski objekt? Najave zamjenika gradonačelnika Emila Priskića da će Opatija 21 od iduće godine preuzeti upravljanje komercijalnim sadržajima uz sportske objekte, poput boćarija, još je jedna u nizu tih nelogičnosti jer će se time uzeti sredstva za rad klubova i narušiti tržišna utakmica, tako da je to nimalo lijepa najava za iduću godinu… U tom kontekstu vjerodostojnosti treba promatrati i oprečne stavove o tome živimo li u vremenu krize ili blagostanja. Kriza je kad se govori o kontekstu povećanja vijećničkih naknada, ali je zato očito blagostanje kad gradonačelnik planira nabavku novog luksuznog automobila za svoje potrebe. Nažalost, ti neprincipijelni napadi zaustavili su jednu pozitivnu inicijativu jer je prijedlog za povećanje naknada vijećnika trebao rezultirati jednim iznenađenjem, odnosno preusmjeravanjem tih sredstava koja su se uzela od onih namijenjenih radu političkih stranaka i neovisnih lista u humanitarne svrhe. O tome smo razgovarali s kolegama s druge strane vijećnice, bili smo blizu dogovora oko te humanitarne inicijative, no kad smo vidjeli reakciju druge strane, odlučili smo od tog prijedloga odustati. Naravno da smo kao vijećnička većina mogli „na silu“ izglasati tu odluku, ali doista smatramo da nema smisla nikoga siliti na humanitarne aktivnosti, kazao je predsjednik SDP-a i predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin.

Naglasio je kako su neosnovane prozivke za zaustavljanje projekta Doma zdravlja u Opatiji, budući da su promjenama UPU-a zaustavljeni planovi za apartmanizaciju Opatije.

– Velik dio rasprave na prošloj sjednici Gradskog vijeća bio je posvećen Veprincu i društvenom domu pred kojim smo se danas i našli, a razlog toga jest amandman kojim su osigurana sredstva za prvu fazu uređenja te zgrade. Već dugi niz godina vijećnik Igor Puž borio se za obnovu društvenog doma, no svo to vrijeme odgovor je bio da se ne može ništa raditi jer je zgrada u procesu povrata imovine. Sa 650 tisuća kuna u 2018. godini započeti će prva faza uređenja, a u konačnici bi od ove praktički neupotrebljive i nesigurne zgrade trebali dobiti prostor kakav Veprinčani zaslužuju. Uz Igora Puža iz Akcije mladih, iz Veprinca je i vijećnik IDS-a Andrej Pošćić, kao i nezavisna vijećnica Zorica Sergo, a veseli što smo stranačke boje ostavili po strani i donijeli ovu odluku na dobrobit svih građana Veprinca, kazao je vijećnik IDS-a Neven Varljen.

Varljen je kazao kako su u proračunu za 2018. godinu vijećnici većine odlučili osigurati sredstva za adekvatno rješenje prostora za rad mjesne zajednice. Kako je proteklih osam godina gradonačelnik Dujmić govorio da se dom ne može obnavljati zbog postupka povrata imovine, tako su prvo htjeli iskoristiti 350 tisuća kuna za kupnju novog prostora, iznad etno-zbirke u Starom gradu, no kada su dobili informaciju da nema prepreke uređenju postojeće zgrade, odlučili su povećati iznos i pokrenuti radove na rekonstrukciji oronulog zdanja.

– Još jedna mjera koja je iznosom skromna, ali značajem velika, jest 50 tisuća kuna koje smo osigurali za nabavku sadnica autohtonih sorti, a koje će se provesti u suradnji s udrugom Agro Opatija koja doista izvrsno radi i okuplja velik broj članova. Radi se o sufinanciranju sadnica prvenstveno maslina, lovranske črešnje i eventualno vinove loze, a koja je prvi dio mjera za bolju valorizaciju poljoprivrede ovog kraja, s krajnjim ciljem poticanja otvaranja novih OPG-ova i povezivanja proizvođača autohtonih proizvoda s turističkim sektorom. U organizaciji udruge Agro Opatija imali smo ove subote i uspješnu prvu smotru maslinovih ulja koja su proizvedena od maslina posađenih na području Liburnije, a da mi je to netko rekao da će biti moguće prije deset godina, ne bih mu vjerovao, kazao je Varljen.

Na toj smotri zamjenik gradonačelnika Emil Priskić pohvalio se upravo sredstvima za nabavku sadnica osiguranima upravo amandmanom IDS-a, što je potaknulo i negativne reakcije na društvenim mrežama.

Gordana Grgurina, vijećnica HSU-a, kazala je kako su ona i kolege vijećnici iz Kluba SDP-AM-IDS-HSU-Unija nastojali podržati i ostvariti ona obećanja koja su dali u predizbornoj kampanji.

– Kao predstavnik GO HSU Opatija mogu reći u ime mojih umirovljenika da smo zadovoljni ostvarenim mjerama i izglasanim proračunom, a naročito mi je darago da smo skoro pa složno svi u vijećnici na taj dan bili solidarni. Odmah poslije Nove godine krenut će i isplate umirovljenicima, a da olakšamo stručnim službama Grada Opatije, HSU će uvesti dežurstvo u našim stranačkim prostorijama smještenima iznad zgrade FINA-e. Svaki dan u jutarnjim satima bit ćemo tu da pomognemo umirovljenicima ispuniti potrebne obrasce kako bi ostvarili svoja prava, a apeliram na umirovljenike i sve građane Opatije, koji u svom susjedstvu imaju stariju osobu koja radi bolesti ili invaliditeta neće moći sama se pobrinuti za sebe, neka joj pomognu ili jave nama u HSU pa ćemo izaći na teren i obići ju. Uz obrazac, kako bi dobili pomoć, umirovljenici s mirovinom do 3.000 kuna moraju donijeti i zadnji odrezak mirovine, dok za mjeru besplatnog dopunskog osiguranja treba donijeti i važeću policu, kazala je Grgurina, čestitavši u svoje ime i u ime svojih kolega građanima Božić i Novu godinu, zaželjevši im puno uspjeha u 2018. godini.

Kirigin i Varljen pridružili su se čestitkama i dobrim željama, kazavši da će građani u idućoj godini osjetiti još veće poboljšanje životnog standarda.

– Puno toga smo napravili u šest mjeseci, a u narednoj godini očekuju nas dodatne mjere na dobrobit građana Opatije, kao što je ukidanje prireza, vraćanje City bus linija i gospodarski poticaji. Suprotno onome što je kazao gradonačelnik Dujmić, vjerujem da će ovo Gradsko vijeće i većina koju čine vijećnici SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera u povijest grada biti upisani zlatnim slovima, a ako nas i dalje bude slušao i podržavao, možda koje zlatno slovo dopadne i gradonačelnika, zaključio je Kirigin.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...