Početna - IZDVOJENO - 3. smotra pčelarstva PGŽ ‘Medenjak ‘z Opatije 2016’ i 10. ‘Zlatno ulište’
10-medenjak-opatija

3. smotra pčelarstva PGŽ ‘Medenjak ‘z Opatije 2016’ i 10. ‘Zlatno ulište’

U sjedištu Županije održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena 3. smotra pčelarstva PGŽ “Medenjak ‘z Opatije 2016” i 10. “Zlatno ulište” (ocjenjivanje kvalitete meda Primorsko-goranske županije).
Smotru organizira Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede RH.

Manifestacija će se održati u Sportskoj dvorani “Marino Cvetković“ u Opatiji od petka 7. do subote 8. listopada 2016. godine.

“Medenjak ‘z Opatije“ predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ, s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete meda s područja PGŽ uz mogućnost prodaje i degustacije. Manifestacija je izložbenog, prodajnog, degustacijskog i edukativnog karaktera. Planirani stručno-edukativni program odvija se paralelno s izložbom proizvođača pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme te programskim aktivnostima usmjerenim ka edukaciji najmlađih i njihovih roditelja, gastro prezentacijama i uz tematske sastanke pčelarskih organizacija Primorsko-goranske i ostalih hrvatskih županija.

Ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić istaknuo je odličnu suradnju Centra s udrugama pčelara, te financijsku potporu Primorsko-goranske županije koja putem Centra podržava “Zlatno ulište“ sa 60.000,00 kuna.

Goran Pavlović, predsjednik Organizacijskog odbora “Medenjaka ‘z Opatije 2016“, rekao je kako su ove godine unijeli neke novitete, kao što je “Medeni gastro tjedan“ u kojem sudjeluje sedam opatijskih restorana sa specifičnom ponudom jela baziranih na pčelinjim proizvodima. Također, održat će se i “Medeni gastro show“ u suradnji sa srednjom Ugostiteljskom školom iz Opatije gdje će učenici pripremati, prezentirati i popularizirati prehrambene proizvode koji sadrže med. “Bit će postavljen i povijesni kutak u kojem će biti izložen stari pribor i literatura o pčelarstvu. U sklopu terenske nastave organiziran je posjet učenika osnovnih škola s područja županije, koji će uz stručno vodstvo vidjeti sve što je bitno za pčelarstvo i proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda“ nadodao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Branko Vidmar naglasio je kako se“Zlatno ulište“ održava već desetu godinu za redom. “Primorsko-goranska županija podupire rad Udruženja, te prepoznaje vrijednost meda našeg kraja, stoga je Udruženje pčelarskih udruga PGŽ krenulo u postupak zaštite izvornosti zemljopisnog porijekla Goranskog meduna, a isto se planira i s kaduljom Hrvatskog primorja. Zahvaljujući potporama, stanje u pčelarstvu u Primorsko-goranskoj županiji sve je bolje. U zadnje tri godine broj pčelara je porastao sa 450 na 680, broj košnica je oko 18.000, a godišnje se proizvede gotovo 400 tona meda“ rekao je Vidmar.

Dražen Lušić s Katedre zdravstvene ekologije Medicinskog fakulteta u Rijeci je naglasio edukativni karakter manifestacije kako kod odraslih potrošača, tako i kod djece vrtićkog i školskog uzrasta, na čijim bi se jelovnicima trebao nalaziti i med. Sustavna edukacija u tom smjeru pruža nadu za rast i razvoj pčelarskog sektora, zaključio je Lušić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...