Početna - IZDVOJENO - “Mikulina” u Kostreni
kostrena
web

“Mikulina” u Kostreni

Općina Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena i Komunalno društvo Kostrena, pozivaju vas na Mikulnu 2015, u subotu 5. prosinca od 12:00 do 18:00 sati na trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni. Svečano otvorenje zakazano je za 12:00 sati, nakon čega slijedi degustacija kobasica u natjecanju za najbolju kobasicu Primorja i druženje s najboljim hrvatskim craft pivarima iz pivovare Razum i Zmajske pivovare u organizaciji tvrtke Komuna d.o.o. Za zabavu su zaduženi dečki iz Kantridersa i cure iz grupe Yamas, uz voditelja programa Davora Jurkotića.

Mikulna je privlačan glazbeni i gastronomski doživljaj u čast Sv. Mikuli, obogaćen brojnim programima kostrenskih udruga koje je vrijedno okupila direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena, gđa. Sandra Svetić. Svojim radom i osmišljanim aktivnostima za Mikulnu, uz tehničku potporu KD Kostrena i direktora Tomislava Matića, udruge će sudjelovati u prvoj zajedničkoj dobrotvornoj aktivnosti i obnavljanju zaboravljenog kostrenskog običaja – „sajanja“.

Ideju da se oživi „sajanje“ u sklopu Mikulne, dala je općinska načelnica, Mirela Marunić rođena Kostrenka iz Sv. Barbare, dijela Kostrene iz kojeg dolazi i Bratovština Sv. Nikole koja njeguje tradiciju i očuvanje povijesnih običaja pomoraca i mještana Kostrene Sv. Barbare. Cilj Bratovštine oduvijek je bio da pomaže siromašnim obiteljima koje su ostale bez svojih hranitelja poginulih ili nestalih na moru, te ostarjelim pomorcima koji više nisu odlazili ploviti. Novac se nabavljao iz plaćenih članarina, donacijama bogatijih ljudi ili “sajanjem“. „Sajanje” se vršilo na način da su stariji mornari, koji trenutno nisu bili na moru, na dan sv. Nikole išli od kuće do kuće i prikupljali novac, hranu, odjeću, te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Tradicija će se ipak nešto izmijeniti i članovi Bratovštine neće obilaziti kuće, a sajanje će se organizirati na prostoru ispred Sportske dvorane Kostrena, mjestu održavanja ovogodišnje prve po redu Mikulne i s nadom da će se Kostrenjani odazvati u velikom broju i poduprijeti humanitarni cilj.

Osim udruga, u aktivnostima će sudjelovati i lokalna slastičarnica Snjeguljica koja će ove godine krenuti s razvojem „jestivog suvenira Kostrene“. Ove godine kostrenske torte, sutra možda baškotina ili cukarina, a kakvog je okusa, moći će probati svi oni koji se ovog vikenda zateknu u Kostreni na Mikulni ili slijedećeg dana ispred crkve uoči mise u Sv. Luciji, na Svečanoj sjednici Općine Kostrena ili uoči svečane mise u Sv. Barbari.

Ovogodišnjim vizualnim identitetom kalendara, plakata i pozivnica za Svečanu sjednicu, koji prikazuje dvije kostrenske župe povezane šetnicom, ujedno je i najavljena nova manifestacije koja će od sljedeće godine objediniti sve dosadašnje programe koji su se održavali pod nazivom Dani Općine Kostrena, u jedinstveno događanje „Od Sv. Barbare do Sv. Lucije“ s trajanjem od početka pa do polovice prosinca. Uporište da se manifestacija vezuje upravo uz taj period je činjenica da Kostrena ima dvije župe – Sv. Barbaru, koja se slavi 4. prosinca i Sv. Luciju, koja se slavi 13. prosinca, između kojih je Sv. Nikola, zaštitnik Kostrene i središnje događanje Mikulna. Osim njegovanja tradicije i lokalnih običaja kojim se inače ovi blagdani obilježavaju, ova bi manifestacija objedinila različita tradicijska, kulturna, sportska, gastronomska i glazbena događanja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...