Početna - IZDVOJENO - PUST 2016- Maškare preuzele vlast, Matulji
pust_matulji

PUST 2016- Maškare preuzele vlast, Matulji

Peto godišnje doba, odnosno vrijeme Pusta, u Matuljima je službeno počelo 17. siječnja, u nedjelju kada su se diljem općine podignuli mesopusti na pal. Na službenoj primopredaji održanoj u općinskoj vijećnici, ključeve Općine preuzeli su Mučićevi zvončari, kao predstavnici svih zvončarskih i maškaranih skupina u ovoj godini.

Za inspiraciju, ove godine poslužila je aktualna politička situacija. Pust je nazvan ”Pikolo Ponte”

– Tri tjedna nije dugo razdoblje, ali je ispunjeno događanjima, pa pozivam sve pusne jude da se već od prvog dana uključe u feštanje. U nedjelju će iz Zvoneće zatuliti Antonjski rog, a uz veliku feštu u šatoru uz Maestral, feštat će se do dugo u noć po svim konobama. Službeno ćemo u 16 sati u vijećnici Općine Matulji predati općinske ključeve za razdoblje Pusta, a preuzet će ih Mučićevi zvončari, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.

Već par dana nakon preuzimanja ključeva, u subotu 23. siječnja, s početkom u 11 sati Mučićevi će zvončari u suradnji s mjesnim odborom, organizirati Miću zvončarsku smotru.

– Preuzimamo ”vlast” u Općini Matulji, sa čime dolaze i obaveze, koje nam nose organizaciju Miće zvončarske smotre zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Dosad nam je dolazak potvrdilo 14 grupa, pa očekujemo da će biti više od 250 sudionika, a trasa će ići našim najstarijim selima Puži i Varljeni, kazao je Rajko Stanić iz Mučićevih zvončara, a Valter Sanković dodao je kako će povorku otvoriti Dječji vrtić Matulji sa svojim malim maškarama. Bit će tijekom rute i šest zvončarskih kola, a Sabina Frlan uime Mjesnog odbora Pužev komun dodala je kako će na otvorenju zasvirati i orkestar Nike Polesa.

– U prostorijama udruge Interinova bit će organizirana i izložba Zvončari i keramika, a na svakom mjestu gdje bude zvončarsko kolo imat ćemo muziku i okrijepu. Na glavnoj pozornici svirat će Pumpa Band, uz koje nastupaju i Neverin Band te lokalni muzikanti, a voditeljica je Nina Dukić, kazala je Frlan.

Dan nakon Miće zvončarske smotre, u nedjelju 24. siječnja krenut će prvi zvončarski pohodi tradicionalnim putevima – Rukavčani će se uputiti na Zvoneću, a istog dana i zvončari s Korenskog ići će na Vlahov Breg.

– U subotu nakon toga održava se pohod Frlanskeh zvončari, a dan kasnije, idu Zvonećani Rukavčanon, i Brgujci Mučićen. Na ”Pusni četrtak”, 4. veljače u Principima će se održati ”zvončarska prova” dok Brežanski zvončari zvončari kreću prema Frančićen, objasnila je Šebalj, dodavši kako će se istog tjedna održati i proslava Dana Općine, jedna od najveselijih manifestacija te vrste, jer pada upravo na Pusnu subotu. Toga dana održat će se i Zvončarska smotra.

– Ove godine imamo 21. izdanje Zvončarske smotre, koje se održava u subotu, 6. veljače. Očekujemo između 16 i 18 skupina s oko 2.000 sudionika i tisuće gledatelja. Zvončarskim skupinama prethodit će maškarice DV Matulji kao i maškarane grupe Općine Matulji. Za glazbeni program zadužen je Mauro Staraj i La Banda koji će publiku zabavljati u centru. kao i Maestral u šatoru pa se pozivaju građani da i ove godine posjete ovu jedinstvenu Smotru u što većem broju i osjete pravi zvončarski duh i svu snagu tradicije, kazala je Petra Ćulibrk iz Općine Matulji.

Pusna nedeja, 7. veljače, dan je kada Mučićevi zvončari kreću na jedan od najdužih ophoda preko Jušići, Rukavca, Matulji, Rubeši natrag doma do Permani. Na ”Pusni ponedejak” 8. veljače i na sam ”dan Pusta” 9. veljače zvončari imaju svoje tradicionalne ophode po svojim mjestima.Tako na pusni ponedejak Rukavački zvončari redu po Kućeloven komune, a Brežanski zvončari po Bregeh. Na Pust Rukavački zvončari gredu po Rukavce, Zvonejski zvončari po Zvonejsken komune i Zalukah, Munci gredu na Žejani i po Veleh i Maleh Munah, a Žejanci na Vele i Male Mune i natrag na Žejane.

Vrijeme maškara završit će 10. veljače paljenjem Pusta po matuljskim mjestima.

– Tijekom Pusta održat će se i Noć Muzeja i to u petak 29. siječnja kada će svoja vrata posjetiteljima u 20 sati otvoriti i Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu kao i svi ostali muzeji diljem Hrvatske. Na programu je otvorenje izložbe ”Zvončar u fokusu 2015.” koja je ujedno i poziv svim zaljubljenicima u fotografiju da se i sami okušaju u umjetničkoj fotografiji te se na kraju pusta prijave na žiriranje kroz koje se svake godine izdvoji 20-30 najboljih fotografija pristiglih na natječaj, a tri najuspješnije i nagradi. Biti će tu i glazbenog programa koji će zasigurno potrajat negdje do 23 sata. Druga izložba također u Zvončarskoj muzejskoj zbirci i u Holu Općine Matulji je šesta po redu međunarodna izložba ”Zvončari i keramika” koja će se održati 5. veljače. Ove izložbe zapravo su spoj umjetnosti i tradicije te nastojanje da se o njoj progovara i kroz umjetnički izraz, zaključila je Šebalj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...