Početna - IZDVOJENO - Prisegnula Vlada RH
nova_vlada_2
foto: HDZ

Prisegnula Vlada RH

Hrvatska ima novu Vladu, a dobila ju je u petak iza 23 sata. U dvorani je bilo 149 zastupnika. Za nju su glasala 83 zastupnika, pet suzdržanih, 61 protiv. Premijer Orešković, potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov prisegnuli na dužnosti, a to su potom učinili i ostali ministri.

Šef Sabora Željko Reiner čestitao im je na izboru.

Evo tko im je sve dao glas: Uz 59 zastupnika Domoljubne koaliciju te 14 Mosta potporu Tim’s Timu dala su dva zastupnika stranke Milana Bandića, četvero manjinskih zastupnika Šandor Juhas, Vladimir Bilek, Emina Lekaj Prljaskaj te Mirko Rašković, nezavisna Gordana Rusak, Reformist Radimir Čačić, HDSSB-ovci Josip Salapić i Branimir Glavaš.

Saborska rasprava počela je u 9.30 sati ujutro. Mandatar Tihomir Orešković predstavio je novu vladu i  njezin program. Uslijedila je burna maratonska rasprava koja je potrajala satima…

U raspravi je bilo svega. Ideološke podjele, nedostaci programa, nedostaci Oreškovića kao premijera…

SDP-ovci su u prvom redu ‘napali’ izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture zbog njegovih ranijih izjava o antifašizmu. Oporbi se nije nimalo svidio ni Oreškovićev program. Smatrali su da se dotaknuo premalo toga, a da neke stvari nije ni spomenuo, poput temeljnih ljudskih sloboda, ravnopravnosti spolova, vanjske politike…

Bilo je tu i dosta neumjesnih komentara, a nebrojeno puta dotakli su se i Mostovog ‘bježanja’ HDZ-u u pregovorima za sastav Vlade.

U međuvremenu, iza 21 sat napokon je potpisan sporazum o suradnji između Mosta, Domoljubne koalicije i partnera. Prvotno je sporazum trebao biti potpisan u 9 sati ujutro, no kako je rekao Karamarko, morali su ga stilski urediti, a imali su i drugog posla.

Svakako valja izdvojiti i potez Ivana Lovrinovića iz Mosta koji je iznenadio sve u sabornici. Naime, nakon svojeg izlaganja u kojem je kazao da je razočaran predstavljenim programom te da se osjeća izigrano poručio je kako ova Vlada nema njegovu podršku, ali da se nada da će ga Vlada svojim radom demantirati, a on će se tada ispričati.

Mostov prijedlog u Sabor po hitnoj proceduri

Inače, prije rasprave o novoj Vladi zastupnici su po hitnom postupku na dnevni red uvrstili Mostov prijedlog Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koji predviđa ukidanje privilegije da nakon prestanka dužnosti primaju naknadu od šest mjeseci pune i šest mjeseci pola zastupničke plaće. Oporba je tražila redovnu proceduru, a nezavisni Stipe Petrina smatra da navedeni zakon treba ostaviti za bolja vremena odnosno neku narednu sjednicu Sabora. Za razliku od njega Miro Bulj (Most) stava je da je hitna procedura potrebna jer nije u redu da netko tko je u Saboru proveo sat ili dva ostvaruje pravo na naknadu godinu dana.

Mostov prijedlog zakona stigao je kao reakcija na upozorenja i traženja 24sata da se ukinu privilegije zastupnika. Tu raspravu pokrenuli smo još 2013. godine no za nije bilo političke volje. Iz Mosta je ranije najavljeno da se predloženim zakonom neće ukidati prava zastupnika iz prethodnog saziva Sabora već da će novo pravilo vrijediti tek za aktualni saziv Sabora. No, pitanje je hoće li najavljeno ukidanje naknade za zastupnike iz aktualnog osmog saziva proći ako će netko postaviti pitanje ustavnosti. Naime, Ustavni sud je 2014. djelomično srušio izmjene zakona Vlade Zorana Milanovića koje su govorile o ukidanju povlaštenih mirovina saborskih zastupnika i drugih dužnosnika prema kojima se prava ne mogu ukidati retroaktivno. Tijekom izborne kampanje iz Mosta je najavljen prijedlog smanjenja plaća zastupnika i to s prosječno 16.000 na 9.999 kuna te ostalih privilegija. Za rezanje plaća zastupnika ministara u kampanji se zalagao i HDZ i to za 25 posto. Za sada takvih prijedloga nema. Iz Mosta su najavili da će i to uskoro doći na dnevni red.

Imenovani potpredsjednici Sabora

Sabor je u petak dobio i tri potpredsjednika iz redova vladajućih i to Antu Sanadera (HDZ), Ivana Tepeša (HSP AS) te Roberta Podolnjaka.

U Banskim dvorima – nakon što je Sabor većinom glasova zastupnika izglasao povjerenje novoj Vladi RH, a ona prisegnula – obavljena je primopredaja vlasti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...