Početna - IZDVOJENO - Održan jubilarni 25. Maškarani autorally Pariz-Bakar
Auto rally 1 (1)

Održan jubilarni 25. Maškarani autorally Pariz-Bakar

U organizaciji Autokluba Rijeka i ove je godine održan najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz-Bakar. Riječ je o najstarijoj kontinuiranoj pratećoj manifestaciji Riječkog karnevala koja ove godine slavi svoje jubilarno 25. izdanje. Maškaranu kolonu na Korzu dočekali su meštar Toni i nova Kraljica karnevala Sandra.

Maškarani rally Pariz – Bakar startao je u 10.05 sati na Parizu, podno Trsata (Ulica Krimeja), od kuda se maškarana kolona spustila na riječki Korzo, da bi točno u 11 sati nastavila dalje, u pravcu Čavle, Škrljevo, Kostrena, gdje se na parkiralištu uz cestu za TE Urinj vozi prva vožnja spretnosti između čunjeva, uz čaj i fritule, a domaćini su KU Špažićari. Natjecatelji nastavljaju pojedinačno prema Bakru, gdje se prvo vozilo očekuje oko 14.00h. Po prolasku vremenske kontrole produžuje se na parkiralište na Masarykovoj obali, gdje u 14.10 započinje vožnja ispita spretnosti. Uz tradicionalni zakusku i druženje za sve sudionike uz domaćinstvo Bakarskih maškara čekaju se rezultati. U 16.00 uslijedit će proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada.

Ovogodišnje izdanje Maškaranog autorally-a Pariz-Bakar jednim je dijelom izmijenjeno  u odnosu na prijašnje godine. Naime, u godini u kojoj Autoklub Rijeka slavi 70 godina postojanja i 25 godina održavanja Maškaranog autorally-a Pariz – Bakar, izmijenjen je i itinerer istog.
Tako će učesnici ove godine oživjeti nekadašnju rutu i ponovno proći mjesta riječkog prstena, od Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene, do grada Bakra.
Rally se vozi prema Posebnom pravilniku, oslanjajući se na sportska pravila Hrvatskog auto karting saveza. Sastoji se od vožnje po zadanom putu –  itinereru i posebnih ispita spretnosti- vožnjom među čunjevima na poligonu. Dužina samog rally-a je 37.8 km, vrijeme vožnje je 120 minuta, sa prosjekom 20,63 km/h.

Maškarani autorally Pariz-Bakar svoju startnu zastavicu podigao je 25. 2. 1990., kao parodija na poznati rally Pariz-Dakar, na kojem je 1990. godine nastupao poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.
Auto rally 2015. Iz ljubavi prema automobilima i maškarama, oslanjajući se na tradiciju, sportaši Autokluba Rijeka organiziraju Maškarani autorally Pariz-Bakar, koji je do danas prerastao u  svojevrsni brend i sastavni dio Riječkog karnevala, važan kotačić, bez kojega Riječki karneval ne bi bio to što je.
Suorganizatori rally-a su: Grad Rijeka, TZ Grada Rijeka, Grad Bakar, TZ Grada Bakra, Općina Kostrena, KU Špažićari i Bakarske maškare.

Specifičnost ovog autorally-a  je što svi sudionici, njihova vozila, kao i svi suci moraju biti maskirani, pokazujući svoju maštovitost i kreativnost. Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači i vozila, sa važećom vozačkom i prometnom dozvolom, te auto osiguranjem. S jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača. Vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila-oldtimeri (proizvedeni do 1984.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila; kl. I – do 3.5m, kl.II – do 4m i kl.III – preko 4m. Nagrađivat će se posebno licencirani vozači (sportaši), a posebno nelicencirani po klasama, oldtimeri, motori i vozačice.

Odlukom posebne maškarane komisije nagradit će se  najoriginalnije maskirana osoba, grupa i vozilo. Također, nagradit će se najupečatljivija i najbrojnija  grupa. Kod motorista, nagrada ide za najoriginalnije maskirani motor i moto jahač, a prijelazni pehar dodjeljuje se najuspješnijoj karnevalskoj grupi koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu, a čine je minimalno dva vozila.
Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci,  tjedan dana kasnije, u petak 5. veljače u večernjim satima, u Grand Hotelu Bonavia, šesnaestu godinu zaredom Autoklub Rijeka organizira za svoje članove, prijatelje kluba i poslovne partnere Oktanski bal uz grupu L’amour band a čiji će prihod od ulaznica biti doniran u humanitarne svrhe.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...