Početna - IZDVOJENO - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila kampus Sveučilišta u Rijeci
foto:Grad Rijeka

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila kampus Sveučilišta u Rijeci

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom svog prvog službenog posjeta Sveučilištu u Rijeci svečano je pustila u puni rad superračunalo “Bura”. Riječ je o najvrjednijem dijelu opreme koju je Sveučilište u Rijeci nabavilo u sklopu 180 milijuna kuna vrijednog EU projekta “Razvoj istraživačke infrastrukture”, a čiji su rezultati danas predstavljeni na Kampusu.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je nadu da će superračunalo dati novi zamah kako razvoju hrvatske znanosti i nastave na Kampusu, tako i razvoju gospodarstva. „Rijeka je uvijek bila povezana sa svijetom, a sada je povezana na jedan drukčiji način – uključivanjem u moderne svjetske trendove.“ Dodala je da bez proračunskog ulaganja u znanost i istraživanje, neće biti ni tako neophodnog gospodarskog razvoja koji će Hrvatskoj dati priliku da doista krene naprijed. „Rijeka očite postaje svjetskim središtem znanosti, istraživanja i inovacija što je preduvjet za stvaranja novih radnih mjesta. Jedino tako možemo zadržati i vratiti mlade ljude u Hrvatsku te privući svjetske znanstvenike u Rijeku“, zaključila je predsjednica.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović tom je prilikom istaknuo kako je projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture” riječku znanstvenu infrastrukturu podigao na jedan zavidan nivo. „Implementacija ovog računalnog sustava stvorit će snažan preduvjet za nova znanstvena postignuća. Uvjeren sam da će ga prepoznati ne samo Sveučilište, nego i gospodarski subjekti. Obostrani cilj Grad Rijeke i riječkog Sveučilišta je Rijeku pozicionirati kao grad znanja i novih tehnologija“, rekao je zamjenik Filipović dodajući da je ta smjernica ugrađena i u „Strategiju razvoja Grada Rijeke 2014.-2020“.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić rekao je kako Rijeka i Primorsko-goranska županija mogu biti ne samo najbolji u Hrvatskoj, nego mogu obojiti i svjetsku  budućnost. „Biti među 500 najboljih, ili, ako uzmemo samo onaj akademski dio, među 40 najboljih u Europi, pokazuje da ste definitivno imali viziju i znanje da se Rijeka vrati tamo gdje je i kroz svoju povijest bila, a to je centar znanja“, rekao je zamjenik župana istaknuvši kako su upravo i predsjednica i ministar dio svog obrazovanja stekli u Rijeci.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar istaknuo je važnost otvaranja akademske zajednice široj zajednici, dovođenje stranih znanstvenika u Hrvatsku i povratak hrvatskih znanstvenika. Prorektorica za investicije i razvoj Nevenka Ožanid okupljenima je predstavila rezultate projekta „Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci“, dok je prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatan Car, govorio o Centru i superračunalu. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin istaknuo je kako je „Bura“ u ovom trenutku 441. računalo u svijetu. „Superačunalo je samo jedan segment projekta kojem je cilj formiranje jednog centra znanja, ali i intelektualno-kreativnog kapitala kako bi razvijali naš grad i Sveučilište“, rekao je Lučin.

Predsjednica Grabar Kitarović je nakon predstavljanja rezultata projekta obišla Centar za napredno računanje i modeliranje, a potom pogledala izlagačke Spotove predstavnika tvrtki IT sektora iz Hrvatske i inozemstva te gradilište dormitorija Studentskog centra.

Svečano puštanje u puni pogon superračunala „Bura“ Centra za napredno računanje i modeliranje uvod je u dvodnevnu međunarodnu konferenciju “Otvoreni dani komunikacijskih tehnologija“.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...