Početna - IZDVOJENO - 4. “Ideja – Kreacija – Proizvod”
ideja

4. “Ideja – Kreacija – Proizvod”

Akcija “Ideja – Kreacija – Proizvod” promovira vrijednost ručnih izrada i domaće delicije, okuplja proizvođače koji imaju što ponuditi građanima, a koji su prepoznatljivi i koji su stekli povjerenje Riječana. Akcija će se održati od 11. do 14. studenog na Trgu 111. brigade HV.

“Ideja – Kreacija – Proizvod” organizira se po četvrti put na Trgu 111. Brigade HV.

Sve više ljudi traži kvalitetne i prirodne proizvode i izravnog proizvođača od kojeg će dobiti cjelovite informacije, znanje o ljekovitosti sastojaka, procesu proizvodnje, kao: hladno prešana ulja i druge proizvode od  konoplje, koštuničavog voća, buče, suhomesnate proizvode, proizvodi od meda, kvalitetni domaći proizvodi iz vlastite proizvodnje.

Ručni rad i unikati

Drugi dio asortimana su unikatni dekorativni i uporabni predmeti od keramike, stakla, svile, atraktivan nakit i dekoracije od kože.

Udrugu starih zanata predstaviti će kovač koji će demonstrirati kako se nekad kovalo željezo, odnosno predmeti od željeza, a vidjeti ćemo i izradu dječjih drvenih igračaka.

Upoznavanje sa Ohridskim biserima

Ohridski biser je, zbog načina njegovog nastanka i izrade, jedinstveni nakit u svijetu. Nakon što se od školjke oblikuje, svako se zrno ručno premazuje emulzijeom ribljeg srebra dobivenog od krljušti endemske ribe plašice iz Ohridskog jezera. Upravo taj postupak predstavlja pažljivo čuvanu tajnu koja se prenosi već stotinjak godina, u samo tri obitelji iz Ohrida u Makedoniji, od kojih je jedna obitelj Taneski. Tajna se tradicionalno prenosi samo s oca na sina, dok se ženskoj djeci tajna ne smije otkriti, već im obitelj osigurava financijsku podršku. Taj se zavjet još i danas poštuje. Poznato je, da je Dubrovačka Republika u prošlosti trgovala ohridskim biserima po Mediteranu i Europi. Ovaj unikatni, vrlo vrijedan ručno rađeni nakit može se kupiti isključivo u Dubrovniku, a od srijede do subote i u Rijeci na sajmu “Ideja – Kreacija – Proizvod”.

Radno vrijeme sajma: od 9 do 19 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...