Početna - IZDVOJENO - “Vlast je slast”- sukob HDZ-a i MOST-a
karamarko_petrov
foto: screenshot

“Vlast je slast”- sukob HDZ-a i MOST-a

U zadnje vrijeme često čitamo i čujemo oko sukoba unutar Vlade,  između HDZ-a i MOST-a. Iako su trzavice između koalicijskih partnera od početka vidljive, što vrijeme dalje ide one su snažnije i češće.

Tako smo u proteklih nekoliko dana između ostalog čuli kako se čelnik MOST-a Božo Petrov izričito usprotivio HDZ-ovom prijedlogu o ukidanju poreznog USKOK-a. Mostovac Maro Kristić je na tu temu rekao kako poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Kao i ostatak MOST-a izrazio je svoje protivljenje gašenju takvog sektora. Ali upitno je zapravo koliko je zaista taj odjel potreban i zašto je on i stvoren.

Nerealno je očekivati da u ovakvoj vladajućoj koaliciji nema i neće biti trzavica ali kako se kaže “vlast je slast”, a interes za održanjem na vlasti bit će jači od želje za konfliktom, pa će vremenom dolaziti do kompromisa. Kako je potpora MOST-u među građanima znatno u pada, a ona prema HDZ-u u porastu logično bi bilo kako će nagon za političkim održanjem Bože Petrova, čiji bi Most na novim izborima mogao prometnuti u glavnog gubitnika, biti jači od bilo kakvih kavgi. Tako je Petrov izjavio kako aktualna reorganizacija MUP-a neće dovesti do sukoba MOST-a i HDZ-a iako činjenice govore suprotno.

Ipak, svima je jasno kako stvari stoje, a na tu temu oglasio se i Darinko Kosor koji je u Dnevniku 3 izjavio kako ipak neće biti preslagivanja u vlasti. “Vlada normalno radi, Sabor će u ovoj većini i završiti, a ako Vlada neće moći izdržati do kraja, bit će novi izbori”, kazao je. Za izjavu Milana Bandića o mogućem preslagivanju u Vladi rekao je da je iznimno štetna.  “Prvenstveno je štetna za građane koji opravdano raspravljaju zašto se ne bavimo reformama. Nadam se da Milan Bandić ovakve izjave više neće ponoviti”, rekao je Kosor. Na pitanje kako se to odjednom u prvi plan pojavila Ina, smatra da je to bila nezgodna reakcija gospodina Petrova jer se dao isprovocirati od Milana Bandića.  “Svi članovi Vlade i svi mi u Saboru učinit ćemo sve da se zaštitimo hrvatske nacionalne interese, u to budite uvjereni”, rekao je Kosor.

Koliko će još svađa i sukoba, bilo onih javnih ili tajnih poput sukoba oko INE, proizaći iz ovog čudnog “braka” pokazat će vrijeme, ali činjenica je da sve te trzavice i konflikti stvaraju strah i brigu kod građana oko onih vladajućih koji donose važne odluke.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...