Početna - IZDVOJENO - 5. Međunarodni Invest forum 21. listopada u Opatiji
naslovna-foto-invest

5. Međunarodni Invest forum 21. listopada u Opatiji

Međunarodni Invest forum, koji zajedno organiziraju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, održat će se i ove godine u Opatiji, a susret s investitorima u opatijskom hotelu “Royal” zakazan je za 21. listopada. Partneri u organizaciji Forumu su Grad Opatija, vladina Agencija za investicije i konkurentnost te HGK Županijska komora Rijeka.

 Peti po redu Invest forum, na kojem će kroz nekoliko tematskih cjelina biti predstavljene mogućnosti ulaganja u projekte u Primorsko-goranskoj županiji, najavili su na zajedničkoj konferenciji za medije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel.

„Invest forum prerastao je u jedan o najvećih investicijskih skupova u našoj županiji, zahvaljujući kojem se povećao interes mnogih ulagača. To je također prilika da se na jednom mjestu prezentiraju sve naše mogućnosti i poveća vidljivost našeg kraja u Republici Hrvatskoj i izvan nje“, rekao je Komadina, najavljujući ovogodišnje tematske blokove: poslovna investicijska klima, inovacija i znanost, investicijski potencijali Primorsko-goranske županije i primjeri dobre prakse.

„Očekujemo dobar odaziv te da ćemo uspjeti zainteresirati gospodarske subjekte i potencijalne investitore za ulaganja u dvije najveće poslovne zone u Hrvatskoj, odnosno u projekte širenja industrijske zone na Kukuljanovu i daljnji razvoj zone Miklavije”, rekao je župan Komadina.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se ovogodišnji investicijski forum odvija u gospodarski povoljnijim okolnostima nego ranijih godina, o čemu svjedoče polugodišnja izvješća Fine prema kojima je vidljiv rast broja poduzetnika i zaposlenih, rast prihoda i ostvarene dobiti, ali i rast investicija.

„Svrha samog Foruma je da još više pojačamo rast investicija, koje su neophodne za daljnji gospodarski razvoj cijelog ovog kraja“, rekao je Obersnel. Uz cijeli niz projekata koje nudi investitorima na realizaciju, Grad Rijeka će na Forumu predstaviti projekte vezane uz Europsku prijestolnicu kulture i Urbanu aglomeraciju Rijeka.

„Titula Europske prijestolnice kulture značajan je motivacijski razlog da ovaj kraj investitorima postane još zanimljiviji, od uključivanja u sam program do konkretnih investicija“, rekao je Obersnel. Gradonačelnik također očekuje da će EPK biti puno više od projekta isključivo vezanog uz kulturu. „Vjerujem da će projekt revitalizacije Benčića, poput predviđenog hotela i nekih drugi infrastrukturnih projekata, biti dodatna motivacija za privatne investitore“.

Grad Rijeka investitorima će predstaviti i projekte Urbane aglomeracije Rijeka, koja je zadovoljila kriterije za integrirana teritorijalna ulaganja, a za realizaciju projekata na raspolaganje dobila 50 milijuna eura.

Gradonačelnik je naglasio da će predmet prezentacije na investicijskom forumu u Opatiji biti i budućnost, odnosno daljnje aktivnosti na realizaciji novog KBC-a na Sušaku. U projekt je do sada uloženo 45 milijuna kuna, a mogućnosti investiranja u novu bolnicu putem javno-privatnog partnerstva su brojne.

„Svi se nadamo da će ova prva faza izgradnje novog dijela bolnice za majke i djecu ipak krenuti. Tada preostaje izgradnja preostalog, puno većeg dijela, koji bi se prema ugovoru koji je Grad Rijeka potpisao s Ministarstvom zdravstva, KBC-om Rijeka i Fondom za investicijska ulaganja, trebao graditi putem javno-privatnog partnerstva“, rekao je Obersnel, dodajući kako za sudjelovanje u tom projektu već sada postoji veliki interes stranih investitora.

Za ovogodišnji Forum pripremljeno je i novo, dopunjeno izdanje Kataloga investicija Primorsko-goranske županije. Taj Katalog rezultat je višegodišnje suradnje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke na predstavljanju investicijskih potencijala regije, odnosno privlačenju ulagača.
U Katalogu su predstavljeni razvojni projekti na području županije čiji su nositelji Primorsko-goranska županija, jedinice lokalne samouprave, državne institucije, trgovačka društva i ustanove javnih osnivača, ali i privatne projektne inicijative.

Prvo izdanje objavljeno je 2012. godine, a kontinuirano se ažurirao te dizajnom prilagođavao potencijalnim ulagačima. Posljednje, 5. izdanje sadrži 81 projekt vrijednosti preko 8,7 milijardi eura kojima se razvija prometna, turistička, poslovna i društvena infrastruktura i energetika te potiče sport, rekreacija i zdravstveni turizam.

Katalog je izdan na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a dostupan je na mrežnoj stranici Invest foruma.

Prvi Međunarodni Invest forum organiziran je 2012. godine, a osnovna ideja Foruma je okupljanje domaćih i stranih tvrtki, predstavnika lokalne i državne vlasti, bankara, fondova, regija partnera i drugih.
(A.V.)

Program 5. međunarodnog Invest foruma (PDF)

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Pred nama je još jedno izdanje najdraže opatijske ljetne konvencije – Liburnicon na FMTU-u

Jedna od najoriginalnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru, Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” i ove godine ponovo će Opatiju odvesti ...