Početna - IZDVOJENO - 5. Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj- Krasno 2015.
Velebitsko hodocasce

5. Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj- Krasno 2015.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” u suradnji s International police Association – Sekcija Hrvatska i Športskim društvom “Čopalj” već peti put organizira projekt “Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj”. Hodočašće dugo preko 250 kilometara započinje na Tulovim gredama 8. kolovoza.

Povodom blagdana Velike Gospe 15. kolovoza USPDR “Ajkula” za članove Udruge i članove njihovih obitelji, prijatelje i partnere od 8. do 15. kolovoza organizira peto zajedničko Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna. Tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinesti zahvalna svijećakoja se nosi duž cijelog Velebita. Hodočašće završava u Krasnom gdje će se okupiti brojni članovi obitelji hrvatskih branitelja i posjetitelji te se zajednički moliti Majci Božjoj – “Kraljici Hrvata”.

Perica Prpić, predsjednik USPDR “Ajkula”, kazao je kako je iznimno ponosan i sretan da se ovaj projekt uspio održati tijekom svih ovih godina, te naglasio kako se ove godine očekuje najveći broj hodočasnika. Dodao je kako je za ovakav pothvat potrebna tjelesna i psihička sprema kao i znanje, a u čemu im upravo pomažu njihovi partneri planinari. Od samog početka etapu će pohoditi desetak najspremnijih hodočasnika, a putem će im se pridruživati ostali.

Održavanje ovog hodočašća započelo je 2009. godine, a proteže se duž dionice koja je za vrijeme Domovinskog rata bila mjesto bojišnice mnogih branitelja. Ovom se manifestacijom nastoji očuvati tradicija i sjećanje na ratne dane, kao i prenijeti mlađim naraštajima činjenice i istine o obrani domovine.

Uz predsjednika Prpića, na konferenciji su sudjelovali i Miljenko Vidak , predsjednik International police Association – Sekcija Hrvatska  Nenad Krasny, dopredsjednik USPDR “Ajkula”, voditelj hodočašća  Vladimir Paušić, predsjednik ŠD “Čopalj”.
Prva etapa hodočašća započinje 8. kolovoza organiziranim prijevozom od Rijeke. Hodočašće započinje iz pravca Tulovih greda na južnom dijelu Velebita (iznad južnog ulaza u tunel SV.  Rok), odnosno od crkve Sv. Franje u Pod pragu, gdje je spomen ploča sa imenima 51 poginulog pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991.-1995. godine. Ovdje će se održati i misno slavlje prije samog polaska.

Hodnjom duž cijelog Velebita obilaze se sve pozicije boravka vojnika u vrijeme Domovinskog rata i mjesta sa spomen-pločama poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije Rijeka “Ajkula” – Marinu Jakominiću, Brunu Bolanči i Ivici Antončiću. Također se obilaze svi najviši visovi Velebita – Sveto brdo, Vaganjski vrh, Malovan, Visočica, Alan, Zavižan.

Druga etapa Hodočašća započinje okupljanjem sudionika u Krasnu 14. kolovoza za sve one koji će hodočastiti u Svetište Majke Božje od Krasna i žele sudjelovati u svečanoj procesiji i Svetoj misi povodom blagdana Velike Gospe te prisustvovati prinošenju zahvalne svijeće članova USPDR “Ajkula” u Svetištu. Nakon okupljanja i smještaja svih prisutnih u večernjim satima organizirano se odlazi na Bdijenje, u oči sutrašnjeg blagdana Velike Gospe.

Kako istču organizatori, Velebit za svakog branitelja koji je boravio u vrijeme Domovinskog rata na njegovim visovima predstavlja Svetu hrvatsku planinu, jer je na Velebitu poginuo 51 hrvatski ratnik i heroj pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je položio svoj život u Domovinskom ratu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...