Početna - IZDVOJENO - 6 riječkih osnovnih škola kreće s eksperimentalnim uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja
gradjanski_odgoj
foto: screenshot

6 riječkih osnovnih škola kreće s eksperimentalnim uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja

Na kolegiju održanom u utorak gradonačelnika Vojka Obersnela prema riječima pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sande Sušanj, suvremeno društvo suočeno je s niskom razinom političke pismenosti mladih, jačanjem netolerancije i isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Istraživanje na temu „Mladi u vremenu krize“ provedeno 2013. g. pokazalo je kako upravo učenici čine skupinu mladih s najnižom razinom političke osviještenosti, niskom razinom sudjelovanja u volonterskim aktivnostima te izostanak percepcije volonterstva kao načina za rješavanje konkretnih problema u zajednici.

Premda je Ministarstvo obrazovanja svojedobno pokrenulo inicijativu eksperimentalnog uvođenja uvođenja Građanskog odgoja u 8 razrede osnovnih škola, ništa nije napravljeno, a kako je kazao gradonačelnik Vojko Obersnel, vidjeli smo kako je prošla i Kurikularna reforma, stoga je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja ključno ukoliko želimo ojačati društvenu i političku participaciju građana, poštivanje ljudskih prava, osnažiti međukulturno razumijevanje i demokraciju, razvijati volonterstvo i aktivizam te međuljudske odnose i održivi razvoj. „Interes za ovaj riječki jedinstveni program u Hrvatskoj pokazale su druge jedinice lokalne samouprave, pa čak i županije, stoga jedva čekam rezultate mjerenja koje će se provesti i na kraju školske godine“ kazao je gradonačelnik te dodao kako je što se tiče nadstandarda izvannastavnih aktivnosti u osnovnom školstvu, Rijeka s čak tri programa; „Rijeka pliva“ – gdje sva djeca II. razreda osnovnih škola uče plivati, projekt „Moja Rijeka“ te „Građanski odgoj i obrazovanje“ daleko iznad drugih gradova u Hrvatskoj

Stoga je na kolegiju odlučeno je da Grad Rijeka školske 2016./2017. godine učenicima omogući pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja, eksperimentalno u petim razredima u 6 škola: OŠ Dolac, OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ San Nicolo, OŠ Trsat, OŠ Vežica. Uvođenje ove izvannastavne aktivnosti eksperimentalno u samo šest škola olakšat će mjerenje početnog stanja znanja i vještina kod 84 učenika koji će u ovoj školskoj godini pohađati GOO. Isto će se mjerenje provesti i na kraju školske godine. Također, isto ispitivanje će se provesti i kod kontrolne skupine njihovih vršnjaka koji ove školske godine neće pohađati GOO, u tih šest škola, kako bi se mogao utvrditi realan napredak te dobiti preciznije rezultate. S provoditeljima programa organizirat će se mjesečne supervizije i sastanci te razmjenjivati iskustva, kako bi se lakše svladali izazovi koji se nametnu pri provedbi.
Za ovu izvannastavnu aktivnost vlada veliki interes pa se primjerice u OŠ San Nicolo od 18 učenika petog razreda čak njih 17 odlučilo za ovu aktivnost.

S obzirom na to da je već tiskan udžbenik na hrvatskom i talijanskom jeziku  i provedena edukacija nastavnika, Grad Rijeka će za ovu školsku godinu financirati provođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u ukupnom iznosu od 13.860,00 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...