Početna - IZDVOJENO - 7. hrvatski kongres debljine privukao sudionike iz zemlje i inozemstva

7. hrvatski kongres debljine privukao sudionike iz zemlje i inozemstva

U programu kongresa sudjeluje oko 500 najznačajnijih stručnjaka koji se bave debljinom u našoj zemlji, ali i eminentni stručnjaci iz Europe i SAD-a.

U Centru Gervais u četvrtak, 26. travnja je otvoren 7. hrvatski kongres debljine s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu, a koji će trajati do nedjelje, 29. travnja. U njegovom programu sudjeluje oko 500 najznačajnijih stručnjaka koji se bave debljinom u našoj zemlji, ali i eminentni stručnjaci iz Europe i SAD-a.

U sklopu kongresa održava se i simpozij medicinskih sestara i program za studente, a specifičnost kongresa je što će u subotu dio programa biti otvoren za građanstvo koje će moći prisustvovati zanimljivim predavanjima o Paleo dijeti, tjelesnoj aktivnosti i kontroli tjelesne težine te se u nedjelju pridružiti u šetnji opatijskim šetnicama.

Na otvaranju kongresa prisutne predavače, sudionike kongresa, goste i uzvanike su pozdravili predsjednik Hrvatskog društva za debljinu i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. Davor Štimac, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. Tomislav Rukavina, predsjednik Europskog udruženja za izučavanje debljine prof. Hermann Toplak, direktor edukacijskih programa EAGEN-a prof. Peter Malfertheiner, predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. Jasna Lipozenčić, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva prof. Miroslav Šimunić i zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić.

– Izuzetno mi je drago da se kongres održava upravo u Opatiji, kraljici hrvatskog turizma, u reprezentativnom Centru Gervais. Budući da se na Kongresu očekuje velik broj sudionika, uključujući i značajan broj predavača i gostiju iz inozemstva, prilika je to za još jednu promociju ljepota našega kraja, kazao je prof. Davor Štimac u ime organizatora kongresa te istaknuo kako je Hrvatska kada se govori o debljini iznad europskog prosjeka, da u našoj zemlji ima više debelih muškaraca nego žena, da je svako treće dijete debelo te da u 80 posto slučajeva debela djeca odrastaju u debele odrasle i zbog toga je ovaj kongres najvećim dijelom posvećen prevenciji.

Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić istaknula je da je Hrvatski kongres debljine dugo očekivan u našem gradu, koji nosi titulu Zdravog grada i puno ulaže u zdrav život i rekreaciju.

– Više od 4 tisuće građana Opatije bavi se rekreacijom, što iznosi 30 posto stanovništva i svrstava Opatiju u sam vrh po tim rezultatima u zemlji. Tijekom cijele godine organiziramo nordijsko hodanje i šetnje opatijskim prelijepim šetnicama za građane i turiste, a prva organizirana šetnja za građane Opatije održana je u travnju 1999. godine i u njoj je sudjelovalo oko 150 ljudi, kazala je Aničić.

Na kraju službenog dijela otvaranja kongresa nastupila je Ženska klapa Volosko.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Podjela kompostera u Komunalcu u Jurdanima

Komposteri zapremnine 400 litara koji biljni otpad mogu pretvoriti u koristan materijal za vrtove dobivaju svoje vlasnike. Na prostoru Komunalca ...