Početna - ZABAVA - 7 razloga zašto bi trebali jesti zobenu kašu svaki dan
doručak

7 razloga zašto bi trebali jesti zobenu kašu svaki dan

Puno namirnica ne izdrži test vremena kada su u pitanju trendovi zdrave prehrane, ali zob nije jedna od njih. Ova cjelovita žitarica sastojak je savršenog jutarnjeg obroka od ranih dana do starosti. Otkrivamo pet razloga zašto je tomu tako.

Zobena kaša čini uravnotežen doručak. Jedna šalica kuhane zobene kaše sadrži oko 150 kalorija, četiri grama vlakana i šest grama proteina. Kako bi povećali količinu proteina zobenoj kaši možete dodati bademe ili drugo orašasto voće.

Zapravo, zobenoj kaši možete dodati više-manje sve svoje omiljene začine, sušeno i svježe voće te mliječne proizvode. Što god mislite da će vas održati sitim tijekom jutra.

Zob obiluje važnim mineralima. Zobena kaša sadrži tiamin, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen i željezo. Oni osnažuju organizam i jačaju vaš imunitet. Tako zobena kaša pomaže cjelokupnoj zaštiti vašeg zdravlja, ali djeluje i na sprječavanje nekih specifičnih oboljenja.

Zob sadrži topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna pomažu snižavanju kolesterola i stabilizaciji razine glukoze u krvi. S druge strane, netopljiva vlakna pokreću probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju opće zdravlje crijeva. Vrlo jednostavan i ukusan način da obradujete svoje srce i crijeva.

Dijabetes tipa 2 uzrokovan je poremećajem u proizvodnji inzulina. U tom slučaju inzulin ne može doći do stanica, zbog previše štetnih masti ili pretjeranog unosa rafiniranog šećera. Zob je jedna od rijetkih cjelovitih žitarica koja dokazano smanjuje rizik za dijabetes tipa 2. To je zato što zob sadrži više od 300 miligrama magnezija, nutrijenta koji uravnotežuje razinu šećera u krvi i time stabilizira razinu inzulina.

Zob prirodno ne sadrži gluten, ali treba provjeriti s proizvođačima kako bi se osiguralo da njihovi proizvodi nisu potencijalno kontaminirani drugim žitaricama.

Pola šalice zobenih pahuljica sadrži više od 25% preporučene količine biotina. Biotin je B vitamin odgovoran za zdrav metabolizam i probavu, ali i gustu kosu, lijepu kožu i čvrste nokte. Zapravo, on je glavni sastojak vitaminskih dodataka koji se koriste za jačanje kose, kože i noktiju. Osim toga, proteini kojima je zob bogata potiču stvaranje kolagena u tijelu, a on kožu čini mekom i podatnom.

Zobena kaša vam može pomoći u kontroli težine, jer vas dugo čini sitima.  Osim toga, ona je izvrstan način da utažite želju za ugljikohidratima, a ne ugrozite svoju dijetu ili zdrav život. Unatoč tome što je zob dobar izbor za doručak, ona se često koristi i u desertima, npr. keksima od zobenih pahuljica.

Recept za savršeni zimski doručak

Sastojci:

  • 1 čaša vode,
  • 1/4 šalice soka od jabuke,
  • 1 jabuka,
  • 2/3 šalice zobenih pahuljica,
  • 1 žlica cimeta,
  • 1 čaša mlijeka.

Kombinirajte vodu, sok od jabuke i jabuke u tavi. Neka smjesa zavrije na jakom plamenu. Zatim umiješajte zob i cimet. Neka ponovno zavrije, a zatim smanjite plamen i neka se smjesa krčka oko 3 minute. Nakon što je poslužite, polijte zobenu kašu mlijekom. Ova zobena kaša će vas sigurno zagrijati u hladnim zimskim jutrima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Zahvala čelnika JLS Liburnije dobrovoljnim darivateljima krvi

Čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije – gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i ...