Početna - IZDVOJENO - 8. Tjedan češkog filma u Art-kinu od 18. do 23. listopada
art-kino-croatia

8. Tjedan češkog filma u Art-kinu od 18. do 23. listopada

U Art-kino stiže već tradicionalni ciklus čeških filmova. U utorak, 18. listopada u 20 sati 8. Tjedan češkog filma svečano će otvoriti komedija «Teorija tigra».

Tjedan češkog filma, od 18. do 23. listopada, donosi šest žanrovski raznovrsnih filmskih naslova. Među odabranim naslovima naći će se tragikomičan film ceste «Teorija tigra» koji će i otvoriti Tjedan, crna komedija «Obiteljski film», drame s elementima komedije «Zmijska braća» i «Kućna njega», animirano-igrani film sa specijalnim efektima «Ubojite priče»… 8. Tjedan češkog filma u Rijeci zatvorit će animirana komedija «Pat i Mat na filmu», poznatiji kao protagonisti animiranog serijala «A je to».

«Teorija tigra», veliki kino hit u Češkoj, tragikomičan je film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi. Pratimo glavnog protagonista, veterinara Jana kojemu je svega dosta. Prisjeća se svoje prošlosti, vremena kada je imao svoju volju i snove, želi ponovo živjeti dostojanstveno i slobodno, žudi za time da ponovno preuzme kontrolu nad vlastitim životom. Njegov bijeg iz situacije u kojoj se našao poprilično je netradicionalan, pa i zbog toga što inspiraciju pronalazi u jednom od svojih pacijenata – papigi za kojuse sumnja da pati od Alzheimerove bolesti.

Češki kandidat za Oscara i dobitnik brojnih filmskih nagrada, «Kućna njega» je gorko-slatka humorna drama o suočavanju sa smrću, ispričana vedrim stilom češke seoske dramske komedije. U debitantskom dugometražnom ostvarenju Sláveka Horáka, kojeg je Variety uvrstio među 10 mladih uspješnih redatelja čije vrijeme tek dolazi, poznata češka glumica Alena Mihulova briljira u glavnoj ulozi. Njegovateljica Vlasta predano brine o svojim hirovitim pacijentima u južnomoravskoj ruralnoj regiji. Kada otkrije da je oboljela i da joj je i samoj potrebna pomoć, morat će je potražiti izvan njoj poznatog područja. Zahvaljujući kćeri jednog od njenih pacijenata i njenoj ezoteričnoj, Vlasta počinje otkrivati područje alternativne medicine, ali i sebe samu. «Kućna njega» na repertoaru je Art-kina u srijedu, 19. listopada u 20 sati.

Dobitnik ukupno pet Čeških lavova, najvažnijeg češkog nacionalnog filmskog priznanja (među kojima je i onaj za najbolji film), «Zmijska braća» jedan je od najvećih recentnih čeških kino hitova. Braća Bjelouška (Matěj Hádek) i Kobra (Kryštof Hádek) žive u malom češkom gradu nedaleko od Praga. Potječu iz disfunkcionalne obitelji i niti jedan od njih nije zadovoljan vlastitim životom. Gotovo 40-godišnji Bjelouška, nezaposlen i još uvijek bez djevojke, ne može pobjeći iz sjene svog problematičnog brata Kobre. Film «Zmijska braća» moći će se pogledati na velikom platnu Art-kina u četvrtak, 20. listopada u 20 sati.

«Ubojite priče» Jana Bubeníčeka je animirano-igrani film sa specijalnim efektima, a kombinira igrane scene s glumcima uz 3D i 2D animaciju te pozadinske projekcije. Sastoji se od tri priče: «Antonio Cacto», «Svjetionik» i «Veliki frajer», te tri ultrakratka filma pod nazivom «Kako srediti zmaja». U svakoj od ovih epizoda korištena je drugačija produkcijska tehnologija i svaka je epizoda različitog žanra, no forma i sadržaj su povezani. Priče povezuje problematika dvostrukih standarda te tema junaštva i smrti, ali u potpuno drugačijem svjetlu. «Ubojite priče» su na repertoaru Art-kina u petak, 21. listopada u 20 sati.

Subota, 22. listopada u 20 sati donosi «Obiteljski film», impresivnu dramu strogo kontrolirane naracije i ironijske intonacije o dezintegraciji naizgled sretne dobrostojeće obitelji. Ova gotovo antropološka, ali vrlo zabavna studija ljudskih karaktera na trenutke će podsjetiti na sada već antologijska ostvarenja Michaela Hanekea i Rubena Östlunda. U kombinaciji crne komedije i obiteljske drame, «Obiteljski film» prati Igora i Irenu, dobrostojeći praški bračni par koji odlazi na krstarenje po Indijskom oceanu sa svojim psom Ottom. U međuvremenu u Pragu ostaje njihovo dvoje djece, srednjoškolka Anna i njezin mlađi brat Erik. U njihov naoko bezbrižan život uvuče se strah kada izgube vezu sa svojim roditeljima.

Otkad su 1976. Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek javnosti predstavili likove Pata i Mata («A je to»), dvojica su nespretnih majstora postali dijelom televizijske povijesti, ne samo u rodnoj Čehoslovačkoj, već i u čitavom svijetu. Na 40 obljetnicu nastanka popularne animirane serije, Lubomírov sin Marek Beneš, Pata i Mata preselio je na veliko platno, pružajući svim generacijama užitak u duhovitim slapstick momentima kultnih i svima poznatih likova. Kako će se snaći Pat i Mat u 21. stoljeću – vrijedi pogledati u obiteljskom okruženju u nedjelju, 23. listopada u 18 sati.

Program izvodi Art-kino u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...