Početna - IZDVOJENO - À la Cart Performance Webshop, izložba, predstava i radionica u Rijeci
A-la-Cart 3

À la Cart Performance Webshop, izložba, predstava i radionica u Rijeci

KUD NUM (Slo) – À la Cart Performance Webshop

Radionica (petak, 9. listopad)

Predstava i izložba (subota, 10. listopad)

Rijeka, Filodrammatica (Korzo 28/1)

Od kraja srpnja do početka rujna ove godine, Drugo more je putem društvenih mreža uputilo javni poziv putem kojeg su zainteresirani korisnici mogli dati svoj glas za jedno od ponuđenih kratkih izvedbi na internetskoj stranici www.a-la-cart.com i na taj način doprinijeti stvaranju predstave. Spomenutu stranicu naziva À la Cart Performance Webshop pokrenuo je 2014. godine multidisciplinarni umjetnički kolektiv KUD NUM iz Škofje Loke (Slovenija), kojeg čine mlade umjetnice Nina Jan i Urša Sekirnik.

Odajući na prvi pogled dojam korporacijskogpoduzetništva, poticanja konzumerizma ili čak prostitucije umjetnosti, ova funkcionalna web trgovina performansa svojim potencijalnim “kupcima” zapravo nudi izvedbene sadržaje koji se u prvom redu dotiču upravo problematike nezavidnog položaja umjetnika i svođenja osoba na puke potrošače unutar suvremenog neoliberalnog stanja. Umjetnik kao pripadnik prekarne klase radnika, uključivanje publike u kreativni proces,problematika novca i zaslužene plaće, postfordistička prilagodba svjetskog tržišta, konstantna potreba proizvodnje novih ideja, potrošačka sloboda izbora, nemogućnost trgovanja izvedbenom umjetnošću na jednak način kao s nekim drugim umjetničkim formama – samo su neke od tema ponuđenih isječaka odkojih zainteresirani “potrošači umjetnosti” mogu skrojiti predstavu i naručiti njezinu živu izvedbu.

Sastavljena od poglavlja s najviše osvojenih glasova prilikom trajanja gore spomenutog poziva, predstava “À la Cart Performance Webshop: izdanje Drugo more” održat će se u velikoj dvorani Filodrammatice u subotu 10. listopada, s početkom u 20 sati. Riječko gostovanje kolektiva KUD NUM u Filodrammatici pritom neće stati na tome, jer će nakon predstave u 21 sat uslijediti otvorenje izložbe “À la Cart Performance Webshop“, na kojoj će posjetitelji moći saznati sve o projektu, njegovom nastankui razvojnom procesu. Smještana u galerijskom prostoru Filodrammatice, izložba će ostati otvorena do 24. listopada, radnim danima od 10 do 13 i od 16 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

Također, umjetnice će dan ranije, u petak 9. listopada, u Filodrammatici održati radionicu “Kako biti dobar konzument umjetnosti”, na kojoj će s polaznicima između ostalog raspravljati o odgovornostima i očekivanjima “potrošača” umjetnosti, relevantnosti njihovih utjecaja na umjetnike i umjetnost samu, odnosu umjetnosti i konzumerizma, tenačinima predlaganja društveno važnih tema koje bi umjetnost trebala naznačavati.

Ulaz na sve navedene sadržaje je besplatan. Više o predstavi i izložbi, te radionici i načinu prijave na istu, može se saznati na internetskoj i Facebook stranici Drugog mora.

http://www.drugo-more.hr/

https://www.facebook.com/Drugo-more-314197075282

Organizator: Drugo more

Produkcija: KUD NUM i Aksioma

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Grad Ljubljana.

Program je realiziran u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...