Početna - IZDVOJENO - Ako Mamići budu osuđeni za sva tri kaznena djela, maksimalna kazna je – 33 godine zatvora!
mamić
web

Ako Mamići budu osuđeni za sva tri kaznena djela, maksimalna kazna je – 33 godine zatvora!

Koje su to kazne na koje po zakonu čelni ljudi Dinama mogu biti osuđeni ako pravne kvalifikacije ostanu u daljnjem postupku? Sve će naravno ovisiti o prikupljenim dokazima.

Dakle, po Kaznenom zakonu, za primanje mita u gospodarskom poslovanju postoje dvije opcije. Prema prvom stavku čl. 252. zapriječena je kazna zatvora od jedne do osam godina, piše Slobodna Dalmacija

Isto tako, do tri godine zatvora predviđeno je za onoga “tko u gospodarskom poslovanju drugome ponudi, obeća ili dade mito namijenjeno toj ili drugoj osobi kao protuuslugu za sklapanje ili izvršenje posla ili pružanje usluge ili tko posreduje pri takvom podmićivanju”.

Što se tiče utaje poreza, to djelo regulira čl. 256 KZ-a, a u njemu stoji zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, odnosno u slučaju većih iznosa od jedne do čak 10 godina.

Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju predviđena je kazna od pola godine do pet godina. Ako je, pak, ovakvom zlouporabom povjerenja osoba koja je počinila djelo pribavila znatnu imovinsku korist ili je prouzročena znatna šteta, zatvorska kazna se kreće se od jedne pa do 10 godina.

Dakle, akteri ove priče mogu teoretski, ako budu suđeni za sva tri kaznena djela (ovisi i koliko će ih pojedinačno biti utuženo jer je moguće da svatko od njih bude optužen, ako bude, za nekoliko kaznenih djela utaje ili zlouporabe ili davanja mita) i u slučaju maksimalnih kazni biti kažnjeni s maksimalno 33 godine zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...