Početna - IZDVOJENO - Amerikanski vrtovi s pravom se smatraju ponosom Opatije

Amerikanski vrtovi s pravom se smatraju ponosom Opatije

Uz ostalo što bi moglo zanimati ljubitelje boravka u prirodi koji dotiču povijest i zahvaljujući trudu djelatnika Parkova pretaču se u sadašnjost, sada je vrijeme nezaboravne cvatnje ruža, a ovdje je zasađeno čak 150 grmova mirisnih ljepotica.
Pored rascvjetalih dama u haljinicama svih boja, pronaći će se ovdje i 17 vrsta različitih agruma u teglama. Svake zime treba ih skloniti u topliji prostor kako bi se izbjeglo smrzavanje. Tu su i mnogobrojne kamelije koje sada više nisu u cvatu, rododendroni kojima je također uglavnom cvatnja gotova ili je pri kraju, pa onda magnolije, murve i na vrhu terasastih vrtova, stotinu godina, a možda i još stariji čempresi zasađeni još u vrijeme kada je mađarski trgovac paprikama Mihaly Pal Kuczor dvadestih godina prošloga stoljeća ovdje oformio prvi botanički vrt u Opatiji.
Kulturnim dobrom pod zaštitom Amerikanski vrtovi su postali 2016. godine, imaju gotovo 9.000 »kvadrata« i nakon preuređenja su, nakon što su ranijih godina bili zapušteni i izvan funkcije, za javnost ponovo otvoreni u proljeće 2019. godine.
Dvije godine kasnije – napredak ovog perivoja kamelija i ruža u kojemu se u budućnosti planira oformiti najraznovrsniji ružičnjak u Hrvatskoj i više je nego očit.
Zanimljivosti Amerikanskih vrtova pridonose i perivojno-arhitektonske građevine poput monumentalnog stubišta, nekadašnjeg staklenika za sukulente koji bi u perspektivi trebao postati »kaktus-bar«, zatim sjenice, terase, kao i kolonada stupova na najvišoj terasi.
Na predah zovu kamene klupe, a na otkrivanje tajni iz prošlosti Šišina mirina, starinski fotopunkt okružen ružama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...