Početna - IZDVOJENO - Amerikanski vrtovi u Opatiji otvoreni za javnost

Amerikanski vrtovi u Opatiji otvoreni za javnost

Amerikanski vrtovi u Opatiji otvoreni za javnost 18. travnja prigodnom svečanošću za uzvanike

Nakon uređenja parka i gradnje nathodnika preko Nove ceste parkovi su spremni za posjetitelje. Za njega se veže priča o Mađaru Kuczoru koji se prodajom mađarske paprike obogatio u Americi. Bio je oduševljen pogledom na Kvarner i odlučio ostati u Opatiji. 1926. sagradio je vrt terasastog oblika s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i jednakim brojem čempresa. U vrtu je Kuczor zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

Nakon stoljeća zapuštenosti Grad Opatija krenuo je u obnovu Amerikanskih vrtova koji se prostiru na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine.

– Dužni smo brinuti o bogatom parkovnom naslijeđu koje imamo, ali i revitalizirati ga te prenamijeniti u turističke svrhe kako bi svi mogli uživati u ljepoti krajolika. Zato smo i krenuli u uređivanje ovog prostora, za koje smo u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i Gradskim proračunom osigurali oko 2 milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste, u skladu sa zahtjevima konzervatora, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

U planu je i otvorenje gornjeg ulaza u vrtove te uređenje vrtna kuće- kaktus bara u kojem će se posjetitelji moći okrijepiti raznim biljnim napitcima.

– Revitalizacija ovoga povijesnog botaničkog vrta dobar je korak ka obnovi kulturno-povijesne baštine s elementima vrijednog prirodnog nasljeđa, ali i ka očuvanju bioraznolikosti sadnjom endemične i povijesno prepoznatljive flore. Ovo je i nastavak oživotvorenja Opatijske kolajnice, povezivanja desetak opatijskih parkova i perivoja koji tvore jedinstvenu cjelinu parkovne arhitekture, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije Koraljka Vahtar Jurković.

Na svečanom otvorenju bila je i direktorica Bečkih parkova Margit Grassinger, koji su Opatiji za otvorenje povijesnog botaničkog vrta poklonili tridesetak grmova originalnih bečkih ruža, sorte bečka filharmonija i dirigent. Grassinger je još jednom istaknula povijesnu povezanost kao i današnje iznimne prijateljske odnose među gradovima te naglasila da će se suradnja među bečkim i opatijskim parkovima nastaviti.

Mađarski prijatelji iz Balatonfureda pobrinuli su se da mlade sadnice paprike stignu u Opatiju te su i one našle svoje mjesto u Amerikanskim vrtovima.

Prostor Amerikanskih vrtova izniman je za održavanje raznih prigodnih manifestacija, od kulturnih večeri do modnih revija, a obzirom na jedinstven i prelijep pogled ovdje će se, zasigurno, organizirati i vjenčanja te druge svečanosti. Predviđena je i prodaja prigodnih sadnica raznog bilja.

Za sve posjetitelje do 27. travnja ulaz u Amerikanske vrtove je besplatan, a zatim će se uvesti ulaznica. Cijena ulaznice će biti 25 kuna, za djecu do 12 godina u pratnji roditelja besplatno.

Gosti u Opatiji sada mogu posjetiti još jedan zanimljiv sadržaj a prema prvim informacijama interes posjetitelja je velik.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...