Početna - IZDVOJENO - Andrija na WhatsAppu će vam pomoći napraviti samodijagnozu za koronavirus

Andrija na WhatsAppu će vam pomoći napraviti samodijagnozu za koronavirus

Ministarstvo zdravstva je upravo predstavilo Andriju, digitalnog asistenta u obliku WhatsApp chatbota koji su kao alat za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj donirale članice nedavno osnovane Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, piše Netokracija


ŠTO JE ANDRIJA?

Andrija je u praksi chatbot dostupan putem WhatsAppa koji nosi ime poznatog hrvatskog liječnika dr. Andrije Štampara, oca preventivne medicine ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu. Chatbot pokrećete klikom na službenoj web stranici uz instaliran WhatsApp ili slanjem poruke “Pozdrav” na broj +385997753049 koji prvo morate spremiti u imenik telefona.

Na prvi pogled Andrija izgleda kao vrlo jednostavan chatbot koji bi se mogao razviti temeljem neke postojeće platforme, ali Malenica za Netokraciju ističe kako će se prava vrijednost vidjeti kad počne komunicirati s tisućama korisnika:

“Treba razlikovati oblik komunikacije digitalnog asistenta, u ovom slučaju chatbot, i ono što doista smatramo umjetnom inteligencijom. Kod ovakve primjene nije ideja impresionirati nekoga time što možemo sintetizirati govor, već je ideja stvoriti vrijednost. Andrijin zadatak je uvažiti ozbiljnost situacije, umiriti ako je sve ok, uputiti na pravo mjesto bez panike ako situacija zahtijeva hitnu reakciju. Konačni cilj je pomoći zdravstvenom sustavu da se efikasnije bori protiv epidemije. Prvo krećemo od ljudske ekspertize, u ovom slučaju je to bila simulacija razgovora s prof. Brankom Kolarićem, a onda kada asistent počne komunicirati s tisućama ljudi na temelju njihovih reakcija se algoritmi ponašanja mijenjaju.”

Što se zapravo događa ako osoba dođe do krajnjeg koraka u kojem je potencijalno zaražena Malenica navodi kako će preporučiti da ostane doma i nazove liječnika opće medicine:

“Samoprocjena je zapravo simulator komunikacije sa zdravstvenim stručnjakom. Kroz nju svaka osoba uči kako izgleda protokol trijaže. Ideja je i da korisnik može istražiti kakav bi ishod samoprocjene bio da se nalazi u nekoj drugoj situaciji te se tako unaprijed pripremio za najbolje postupanje. Andrija omogućuje građanima da nauče kako se ponašati u svakoj situaciji i da to onda mogu primijeniti na sebi ili drugim osobama do kojih im je stalo.”


ZAŠTO WHATSAPP UMJESTO VIBERA, ANDRIJA UMJESTO KORONAVIRUS.HR?

Vlada RH je sredinom ožujka predstavila središnju web stranicu za informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj pod imenom Koronavirus.hr koji je komunikacijski kanal našao i na Viberu, messenger platformi konkurentu WhatsAppu. Na pitanje zašto onda nije iskorišteno postojeće ime i postojeći kanal, čime se potencijalno raspršuje pažnja građana koji moraju koristiti višerazličitih aplikacija, Malenica navodi kako je WhatsApp jednostavno odabran kao prvi kanal, ali to ne znači da će ostati i jedini. Dodaje kako su WhatsApp kao platformu za komunikaciju s građanima tijekom pandemije odabrale i organizacije poput WHO-a, UNICEF-a i UNDP-a te mnoge zemlje širom svijeta poput Singapura i Njemačke:

“U suradnji s agencijom Mediava kao jednim od članova radne skupine zadužene za Andriju, shvatili smo da Andriji trebamo dati osobnost, a da tako nešto teško možemo kroz sustav koji bi se zvao koronavirus.hr bot. U tvrtki Mindsmiths smo već razvili nekoliko digitalnih asistenata u medicinske svrhe i tu smo naučili koliko je za ulijevanje osjećaja povjerenja i bliskosti u komunikaciji s korisnikom bitno stvoriti percepciju osobe, čak i kada je očito riječ o digitalnoj personi. Andrija digitalni asistent ima karakter dobronamjerne osobe koja je uvijek voljna pomoći i biti na usluzi građanima, a ujedno raspolaže bogatim znanjem u području borbe protiv koronavirusa.”MARKETING

Andrija radi na temelju cloud infrastrukture koju je Neos razvio na temelju Oracleove tehnologije. Infobip je besplatno ustupio svoju komunikacijsku platformu za korištenje WhatsAppovog API-ja, dok su Maleničini kolege iz Mindsmithsa u suradnji s profesorom Brankom Kolarićem, voditeljem službe za javnozdravstveno gerontologije Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i njegovim timom razvio “mozak” asistenta na vlastitoj platformi za umjetnu inteligenciju.


ZAŠTITA PODATAKA GRAĐANA PRI KOMUNIKACIJI SIMPTOMA S ANDRIJOM

Nedavno je do Sabora došao prijedlog kojim bi se ozakonilo široko praćenje mobilnih telefona građana, a koji je oštro kritiziran od cijele struke pa tako i kolege Marka Rakara koji je za N1 objasnio da se radi o pristupu u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i GDPR-om. Imajući na umu zaštitu podataka, Malenicu sam pitao što se događa s podacima građana pri korištenju Andrije, posebno s obzirom na to da postoji nepovjerenje prema praksama privatnosti WhatAppovog vlasnika Facebooka:

“Andrija funkcionira tako da se korisnik dopisuje s digitalnim asistentom preko svojeg broja mobitela. Međutim taj broj se više nigdje ne koristi u sustavu ili izvan njega kako bi se izbjegla mogućnost povezivanja s konkretnim fizičkim osobama. Nadalje, korisnik može dobrovoljno podijeliti svoju približnu lokaciju i stanje simptoma vezanih uz koronavirus. Ti podaci se u anonimiziranom obliku (bez broja mobitela) stavljaju na raspolaganje stručnjacima iz Ministarstva zdravstva kako bi efikasnije pratili razvoj epidemije. Htio bih ovdje naglasiti da je Andrija dobrovoljan alat kojim se građanima daje mogućnost da se direktno uključe u borbu protiv koronavirusa. Ukoliko netko to ne želi, i to je sasvim u redu. Korištenje Andrije je anonimno i u skladu s pravilima o zaštiti osobnih podataka.”

Foto: Netokracija
Via Fiuman.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...