Početna - IZDVOJENO - Anketa 2×1 komunikacije: Domoljubna koalicija pobjeđuje u X. izbornoj jedinici
izbori

Anketa 2×1 komunikacije: Domoljubna koalicija pobjeđuje u X. izbornoj jedinici

Agencija 2×1 komunikacije provela je istraživanje o popularnosti političkih stranaka i političara u X. izbornoj jedinici.

Prema anketi, HDZ i Domoljubna koalicija osvajaju prednost ispred SDP-a i njihovih partnera.

X. izborna jedinica obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju. Anketa je provedena telefonski od 10. do 16. listopada na uzorku od 1.041 ispitanika.

Da se izbori održavaju danas, najviše ispitanih glas bi dalo HDZ-u, njih 36,31%. SDP se nalazi na drugom mjestu, a za njih bi se odlučilo 29,11% ispitanih. Na trećem mjestu nalazi se MOST sa 10,95% podrške. Četvrti je Živi zid (2,11%), slijede ORaH (1,92%), HNS (1,83%), HSS (1,63%), HSLS (1,25%), Uspješna Hrvatska (1,25%) itd. Neodlučnih je 10,66%.

Kada su u pitanju koalicije, Domoljubna koalicija također ima prednost. Tako HDZ s partnerima osvaja 40,83% glasova. Novom Kukuriku savezu naklonjeno je 31,80% birača u ovoj izbornoj jedinici.

Prevedeno u mandate, koalicija okupljena oko HDZ-a iz ove izborne jedinice osvaja sedam mandata, a SDP-ova koalicija dva manje. Dva mandata dobio bi i MOST.

Kao što se može vidjeti na karti, Domoljubna koalicija prema istraživanjima ove agencije ima prednost u II., IV., V., VI., VII., IX. I X. izbornoj jedinici. SDP s partnerima popularniji je u III. i VIII. izbornoj jedinici. Još se mora obraditi I. jedinica.

Agencija 2×1 od 10 izbornih jedinica u RH (140) mandata obradila je devet izbornih jedinica koje donose 126 mandata. Najviše ih osvaja HDZ i Domoljubna koalicija, njih 64. SDP-u i koaliciji pripada 50 mandata. Po tri mandata osvajaju HDSSB, IDS i PGS te uspješna Hrvatska. MOST-u bi nakon devet obrađenih izbornih jedinica pripala dva mandata dok bi Živi zid osvojio jedan mandat.

Kada je u pitanju popularnost političara, anketirani su mogli birati između predsjednika HDZ-a i predsjednika SDP-a. Tomislav Karamarko popularniji je političar, a za njega se odlučilo 32,66% ispitanih. Zoran Milanović izbor je za 27,57% ispitanih. Odgovor ‘Niti jedan’ dalo je 28,91% ispitanih, a neodlučno je 10,85% birača u X. Izbornoj jedinici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...