Početna - GOSPODARSTVO - Austrijsko-hrvatski gospodarski susret

Austrijsko-hrvatski gospodarski susret

Gostima je bila interesantno čuti da vodoopskrba na području Liburnije postoji već 134 godine, a odvodnja 114 godina, kao i da je osnivač i prvi stvaratelj današnjeg vodovoda kojim upravljaju Liburnijske vode bilo austrougarsko Društvo južnih željeznica

U suradnji s Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj predstavnici 14 austrijskih tvrtki čija je djelatnost povezana s vodoopskrbom, odvodnjom ili pročišćavanjem otpadnih voda 22. i 23. svibnja borave u Hrvatskoj kako bi se upoznali s EU projektima hrvatskih komunalnih poduzeća na području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

U sklopu susreta posjetili su gradove Zagreb, Zabok, Opatiju i Pulu, a u Opatiji su sudjelovali u prezentaciji rada tvrtke Liburnijske vode. U ime Grada Opatije delegaciju je pozdravio gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je istaknuo da Opatiju s Austrijom i Bečom povezuju dugogodišnje neraskidive veze, naročito na polju kulture te mu je izuzetno drago da se stvaraju veze i na području gospodarstva.

– Imamo odlične odnose i suradnju s Austrijskim veleposlanstvom, organiziramo Dane Beča u Opatiji kao i poznati Bečki bal i hvala veleposlaniku što nas je uključio u suradnju i na gospodarskom planu. Mnogo opatijske infrastrukture datira još iz doba Austro-Ugarske, ali pratimo i nove trendove te nove tehnologije. Naša tvrtka Liburnijske vode vrlo je uspješna i ima mnoge inovativne projekte te vam može biti referentna točka za Hrvatsku, pa pozivam vaše stručnjake koji rade na području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda da dođu u Opatiju, kazao je gradonačelnik Dujmić te direktorici Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonji Holocher-Ertl uručio simbolični poklon – monografiju turističkih gradova Hrvatske.

Tvrtku Liburnijske vode, djelovanje, uređaj za pročišćavanje, izgradnju kolektora kanalizacije te buduće projekte kroz prezentaciju su predstavili direktor Ervino Mrak i rukovoditelj razvoja i investicija Miodrag Šarac.

– Drago nam je što je upravo nas gospodarska komora predložila za ovaj sastanak s vrhunskim austrijskim gospodarstvenicima na području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Pohvalili su EU projekt Jadrana u kojem sudjelujemo na području Liburnije, a u vrijednosti 400 milijuna kuna te organizirali ovaj susret koji će biti u obostranom interesu, istaknuo je Mrak.

Gostima je bila interesantno čuti da vodoopskrba na području Liburnije postoji već 134 godine, a odvodnja 114 godina, kao i da je osnivač i prvi stvaratelj današnjeg vodovoda kojim upravljaju Liburnijske vode bilo austrougarsko Društvo južnih željeznica (Südbahn Gesellschaft).

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Crveni meteoalarm za područje Kvarnera

Za područje cijelog Kvarnera izdan je crveni meteoalarm. Očekuje nas jako i vrlo jako, a navečer mjestimice olujno jugo i ...