Početna - AUTOMOTO - Na autocestama nas očekuje 30 novih punionica za električna vozila do 2020. godine!
punionica

Na autocestama nas očekuje 30 novih punionica za električna vozila do 2020. godine!

Hrvatska bi trebala dobiti ukupno 30 punionica iz programa NEXT-E, od čega će 26 biti brze i četiri ultra brze.

Do 2020. godine, na Transeuropskoj prometnoj mreži autocesta kroz Češku, Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku, najavljeno je postavljanje 222 brze te 30 ultra brze punionice za električna vozila, što bi trebalo predstavljati ključnu infrastrukturu punionica električnih vozila za navedene zemlje. Sve je to dio projekta NEXT-E, koji je financiran bespovratnim sredstvima iz EU, a u visini od 18,84 milijuna eura.

Iako će se sve punionice u Hrvatskoj nalaziti na autocestama, Goričan – Zagreb, Rijeka – Zagreb, Zagreb – Split i Bregana – Lipovac, za sada još nije poznato na kojim će se točnim točkama nalaziti iste punionice, a hrvatski nositelj projekta, HEP, najavljuje kako bi Hrvatska trebala dobiti ukupno 30 novih punionica, od čega će 26 biti brze, a četiri ultra brze.

Projekt NEXT-E, odabran je u konkurenciji između 152 transportna projekta, a njegovi su začetnici vodeće grupacije iz sektora električne energije, nafte i plina koji su zajedničkim snagama sa proizvođačima automobila stvorili mrežu punionica električnih vozila kao održivu alternativu postojećoj mreži vozila s unutarnjih izgaranjem te na taj način pružili potporu konkurentnoj, čistoj i povezanoj mobilnosti u Europi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Opatijski Navis i Zijavica iz Mošćeničke Drage ušli su u JRE

JRE Hrvatska je udruženje chefova čija je hrvatska obitelj dio europske obitelji koja u 16 zemalja okuplja više od 360 vrhunskih chefova. Hrvatski ...