Početna - GOSPODARSTVO - Bacate račune u smeće?
foto: pixsell

Bacate račune u smeće?

Nakon ovog to vam više neće pasti napamet!

Kad platite režije, ne bacajte u smeće račune koji sadrže osobne podatke jer netko na temelju njih može učiniti svašta, primjerice ukrasti vaš identitet.

O jednom takvom slučaju izvijestio je i HRT. Netko je u ime oštećenog građanina i korisnika telekomunikacijskih usluga putem telefona s teleoperaterima sklopio ugovor i prijavio nepostojeću adresu.

Ubrzo je na pravu adresu, na čije je ime sklopljen taj ugovor, stigla opomena pred ovrhu. Nakon što je primijetio da je adresa na računima za mobilne usluge kriva, otišao je u centar svog teleoperatera i pokušao riješiti taj problem.

No nakon nekog vremena saznao je kako su na njegovo ime napravljena dva nova ugovora koja nije nikada zatražio, potpisao niti je za njih dobivao uplatnice. Odmah je predao pritužbu, oba broja su mu blokirali, no i dalje ga se teretilo za 2.300 kuna duga nastalog na tim brojevima. Ponovo se žalio, no iako su mu obrisali dug za pretplatu, ostao je onaj za troškove razgovora.

Morao podići prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Podignuo je prijavu policiji protiv nepoznatog počinitelja zbog nedopuštene uporabe osobnih podataka i tek nakon toga teleoperater mu je izbrisao sve dugove te prema njemu više nije imao nikakvih potraživanja.

Teleoperateri svjesni su problema krađe identiteta. 

”U konkretnom slučaju očito je treća osoba zloupotrijebila osobne podatke navedenoga gospodina i aktivirala uslugu. Općenito, u slučaju da je korisnik oštećen tako što je netko zloupotrijebio njegove osobne podatke savjetujemo da se u najkraćem roku javi svom operateru te da slučaj prijavi i policiji ili Državnom odvjetništvu”, priopćili su iz HT-a.

Rješenja ima

Za takve i slične situacije rješenja ipak ima. Zoran Vujović, stručnjak za telekomunikacije, kaže kako prema pravilima i Zakonu o zaštiti potrošača, ako je netko sklopio ugovor na daljinu, nakon toga mora mu biti dostavljena potvrda s kompletnim podacima i uvjetima ugovaranja. Ako takvu obavijest ne primi u roku od sedam dana, može otkazati ugovor.

I policija i Udruga za zaštitu potrošača pozivaju da čuvate svoje osobne podatke. Ne ostavljate ih na društvenim mrežama, u sadržaju elektroničke pošte te nipošto ne dajete neovlaštenim osobama, a sve akvizitere koji vam nude bilo kakve usluge obvezno provjerite.

IZVOR Danas.hr/ HRT

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...