Početna - IZDVOJENO - Banke će siromašnima moći otpisati kredit
foto: web

Banke će siromašnima moći otpisati kredit

Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista podržali su izmjene Zakona o porezu na dobit. One, među ostalim, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjenama Zakona o porezu na dobit poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana, kojima mjesečna rata kredita znatno ugrožava egzistenciju ili kako bi se spriječilo provođenje ovrhe nad jedinom stambenom nekretninom.

Izmjenama zakona banke mogu otpisati dio kredita i dugova poduzećima, pravnoj osobi ili obrtniku ako se utvrdi da otplata znatno ugrožava nastavak njegova poslovanja.

Ovom mjerom se nadamo da ćemo znatno olakšati postupak otpisa jednog dijela nenaplaćenih potraživanja banaka prema građanima, kazao je Lalovac.

Naveo je i da je 31. listopada ukupno bilo blokirano 22,6 milijardi kuna građana, od kojih se dvije trećine ovrha nad računima odnosilo na financijske institucije, i to za stambene kredite i za kredite po tekućim računima i nenamjenske kredite.

Također, izmjene zakona omogućuju jednokratno otpisivanje potraživanja od fizičkih osoba ako je dug do 2000 kuna zastario i ako je otpisan do 31. prosinca 2013. godine.

Lalovac je naglasio da će izmjene zakona donijeti i porezne olakšice tvrtkama koje posluju na potpomognutim područjima i u gradu Vukovaru koje su do sada plaćale 15% poreza na dobit, a od 2014. ga više neće plaćati.

Ministar financija Slavko Linić na kraju rasprave istaknuo je kako Vlada tim izmjenama zakona pomaže građanima, a ne bankama. Osvrćući se na prijedlog HDZ-ovca Ivana Šukera da se pomogne i jamcima, Linić je odgovorio kako napokon treba shvatiti da svatko odgovara za svoje postupke.

Zastupnici nisu raspravili izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak jer prije toga moraju raspraviti i prijedlog zakona o regionalnom razvitku, koji će odrediti kriterije po kojima će neka lokalna jedinica samouprave biti određena kao područje od posebne državne skrbi.

Zastupnici su bez veće rasprave dali potporu izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...