Početna - IZDVOJENO - “Beba Bebač” – predstava za bebe u Gradskom kazalištu lutaka
bebe foto gkl
foto: GKL

“Beba Bebač” – predstava za bebe u Gradskom kazalištu lutaka

Male bebe obično ne vodimo u kazalište, ali riječki su lutkari pripremili predstavu baš za najmlađu publiku na svijetu – za jednogodišnjake. “Beba Bebač” je autorski projekt Davida Petrovića i govori o bebama, njihovim roditeljima i odrastanju u prvoj godini života.

Prva predstava riječkih lutkara namijenjena bebama traje 25 minuta i posve je bez teksta, tumači scenarist i redatelj David Petrović, kojega riječka lutkarska publika pamti po autorskim predstavama”Palačinka mog života” i “Trsatski zmaj”.

‘Beba Bebač’ je moj treći autorski projekt i vjerojatno najteži”, kaže Petrović. “Radio sam ga isključivo iz dva razloga. Prvi je zato jer nemamo predstavu za najmlađe, a druge strane je bio veliki izazov približiti se djeci, i to onoj najmanjoj. Stvarno sam mnogo istraživao kako djeci prići, što im ponuditi… A možda i ta 30. godina… napunio sam trideset, pa možda podsvjesno razmišljam o bebama, zato su mi se i motale po glavi”, analizira s osmijehom.

Predstava prati dvije bebe, ali i roditelje – koji čekaju bebu i sanjaju o svojoj djeci koja odrastaju. “Na kraju shvate da je roditeljstvo super stvar”, priča David Petrović. “Ima jedna jako lijepa dramska priča unutar predstave, tako da će biti zanimljiva i za roditelje, i za one koji to žele postati, i za one koji su to već prošli.”

“Beba Bebač” se ne oslanja na neku od već postojećih priča, nego je u potpunosti autorska i napravljena “od nule” – ili, kako kaže autor, “opet izmišljena predstava, treća zaredom”. Osmišljena je tako da može bez problema sići s pozornice i iz kazališta se preseliti u vrtiće ili druga mjesta bliska djeci.

“Kako radimo predstavu za bebe, odlučili smo da sve mora biti jako mekano, s puno pastelnih boja, tako da su sva scenografija, lutke i rekviziti napravljeni od pliša”, kaže Nisa Hrvatin, autorica vizualnog identiteta predstave. Scenografiju tako čini ogromni jastuk koji se može okrenuti na obje strane i za kojeg je Nisa sigurna da će ga djeca željeti opipati, leći na njega i uživati u mekoći.

Na sceni s Davidom Petrovićem je mlada glumica Andrea Špindlerkoja naglašava da ima laganu tremu uoči premijere jer je riječ o naizgled laganoj i kratkoj, no za glumce zapravo jako teškoj predstavi koja zahtijeva iznimnu fizičku i mentalnu koncentraciju.

Iako se predstava izvodi bez riječi, zbivanja na sceni prati glazba koju je posebno za “Bebu Bebača” skladao Olja Dešić. Rasvjetu je oblikovao Sanjin Seršić, dok je redatelju asistirao Goran Zelić. Premijera je u petak 29. travnja u 18 sati, a izvodi se i dan kasnije u 10, 17 i 18 sati te ponovno u lipnju. Bit će i darova za mame i bebe, a riječki lutkari se nadaju da će mali gledatelji zauvijek ostati očarani magijom kazališta.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Obavijest – naplata naknade Hrvatskih voda za uređenje voda

Grad Opatija je od 2020. godine, sukladno zahtjevu Hrvatskih voda, preuzeo poslove naplate naknade za uređenje voda, koja se naplaćuje ...