Početna - IZDVOJENO - Bečki trolist povodom otvorenja Bečkog tjedna u Opatiji
dvorana royal

Bečki trolist povodom otvorenja Bečkog tjedna u Opatiji

Nakon što je prije dvije godine Opatijski komorni orkestar uveličao svečanost otvaranja Bečkog tjedna u Opatiji u gudačkom sastavu, ove će godine upriličiti puni „simfonijski ugođaj“ u sastavu od gotovo 40 izvođača. OKO će ovog puta odati počast Beču po onome zbog čega ga svijet najviše prepoznaje, zbog njegova tri velikana: Haydna, Mozarta i Beethovena.

Prvi iz Bečkog trolista će na koncertu biti jedan jedini, Wolfgang Amadeus te njegova uvertira operi „Figarov pir“, a koja će prethoditi prvoj od dvije simfonije koje će zazvučati te večeri u raskošnoj dvorani hotela Royal.

‘Za svoju prvu izvedbu nekog Haydnova djela uopće, OKO će, ne slučajno,izvesti posljednju, briljantnu 104. simfoniju, možda i njegovo najpoznatije djelo, a u čijem finalu veliki „Otac simfonije“ citira jednu hrvatsku narodnu pjesmu „Oj Jelena“ iz Gradišća, odakle je i sam potekao, a koje će time i simbolički spojiti dva grada i dva naroda. Sve će pak kulminirati izvedbom isto tako vedre, ali i monumentalnije Šeste simfonije u F-duru, op. 68 „Pastoralne“, Ludwiga van Beethovena, jedinstvenu po svom karakteru u cjelokupnom autorovom simfonijskom opusu.’ najavio je Damir Smerdel, koji će po peti puta od osnutka ravnati Opatijskim komornim orkestrom.

Koncert će se povodom svečanosti otvorenja Bečkog tjedna održati u nedjelju 13. rujna s početkom u 19.30 sati u dvorani hotela Royal. Ulaz se ne naplaćuje, a dolazak je potrebno potvrditi na recepciji hotela Continental ili na telefon 051/278-000.

PROGRAM

 1. A. Mozart: Uvertira operi „Figarov pir“, KV492

 

 1. J. Haydn: Simfonija br. 104, u D-duru, Hob.I: 104

 

 • Adagio – Allegro

 

 • Andante

 

 • Menuet (Allegro)

 

 • Finale: Allegro spiritoso

 

*********

 

 1. van Beethoven: Šesta simfonija „Pastoralna“ u F-duru, op. 68

 

 • Allegro ma non troppo (Buđenje radosnih osjećaja pri dolasku na selo)

 

 • Andante molto moto (Scena na potoku)

 

 • Allegro (Veselo druženje seljaka)

 

 • Allegro (Oluja)

 

 • Allegretto (Pjesma pastira – Osjećaji radosti i zahvalnosti nakon oluje)

Koncert s jednom stankom traje oko sat i pol.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...