Početna - IZDVOJENO - Besplatna pravna pomoć dostupna i u Rijeci
rijeka
Grad Rijeka

Besplatna pravna pomoć dostupna i u Rijeci

Udruga SOS telefon – Rijeka već se gotovo 25 godina bavi zaštitom žrtava nasilja. U dosadašnjem radu uvidjele smo da nasilje uvijek ima pravni kontekst, što žrtvama otežava izlazak iz nasilne okoline. Osim što žrtve nasilja često nemaju financijsku mogućnost plaćanja pravne pomoći, primijetile smo da im je, nakon što dođu u psihološko savjetovalište Udruge i ispričaju svoju priču, iznimno teško otići na drugo mjesto po pravnu pomoć te u nepoznatoj okolini ponovno govoriti o svojim problemima. Stoga smo, kako bi žrtve nasilja na jednom mjestu mogle dobiti svu pomoć koja im je potrebna (psihološku i/ili pravnu), odlučile pokrenuti program besplatne pravne pomoći.

Koje usluge Savjetovalište nudi?
Savjetovalište je ovlašteno pružati besplatnu primarnu pravnu pomoć na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Primarna pravna pomoć obuhvaća:
• opću pravnu informaciju;
• pravni savjet;
• sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama;
• zastupanje pred javnopravnim tijelima;
• pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora.

Tko u Savjetovalištu pruža besplatnu pravnu pomoć?
Magistra prava Iva Čatipović koja za rad ima ovlaštenje Ministarstva pravosuđa. U radu joj asistira volonterski pravni tim od desetak studenata/ica prava i mladih pravnika/ca.

Kome je Savjetovalište namijenjeno?
Savjetovalište je namijenjeno primarno žrtvama nasilja. Pritom mislimo na sve oblike nasilja – od psihičkog, fizičkog, ekonomskog, spolnog nasilja do mobbinga, diskriminacije itd.
Nismo zaboravile niti ostale skupine građana te smo u svrhu osiguravanja njihovog prava na besplatnu pravnu pomoć osigurale suradnju s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu. Područja za koja Klinika ima osnovane posebne grupe su: obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima.

Kako se financira rad Savjetovališta za besplatnu pravnu pomoć?
Do sada smo imale sreće da su u 2016. godini naš projekt prepoznali i odlučili financijski podržati Grad Rijeka (Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb) i Primorsko-goranska županija (Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade), a veliki dio oslanja se i na volonterski rad naših pravnica i suradnju s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kako dobiti besplatnu pravu pomoć?
Opće građanstvo može pravnu pomoć zatražiti osobnim dolaskom u prostorije Udruge u terminima kada imamo dogovorene posjete Pravne klinike. Za sada imamo dogovorena 3 posjeta Pravne klinike: srijeda 20.4.2016., 4.5.2016. i 25.5.2016. od 10 do 14 sati na adresi Udruge: Verdijeva 11, Rijeka.

Žrtve bilo kojeg oblika nasilja (nevezano uz posjet Pravne klinike) mogu se u svakom trenutku za pravnu pomoć obratiti Udruzi te dogovoriti sastanak s pravnicom putem e-maila sos.rijeka.pomoc@gmail.com ili pozivom na liniju pomoći svakim danom od 17 do 20 sati na broj telefona 051/211-888.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...