Početna - IZDVOJENO - BiH neće moći u EU s Daytonskim sporazumom

BiH neće moći u EU s Daytonskim sporazumom

Bosna i Hercegovina s ustavnom iz Daytona ne može postati članicom Europske unije i on će se morati mijenjati, izjavio je ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak u intervjuu kojega su u petak objavile banjolučke ‘Nezavisne novine’.
Lajčak je istaknuo kako ustav donesen 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, jednostavno ne ispunjava europske standarde. ‘Daytonski ustav je apsolutno u redu za zemlju koja ne želi da se ikuda kreće. Ako želite zemlju zaustavljenu u vremenu i prostoru, onda je daytonski ustav dobar’, poručio je šef slovačke diplomacije.

Problem kojega BiH ima s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ odnosno s obvezom da riješi pitanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu tek je jedan dokaz koliko je ustav iz 1995. godine neprikladan za državu koja želi postati članicom EU, kazao je Lajčak. ‘Sličnih elemenata u daytonskom ustavu ima još gomila’, kazao je on poručivši kako je sada na političarima u BiH da taj ustav promijene ili da donesu potpuno novi.

Komentirajući poziciju Hrvata u BiH Lajčak je ocijenio kako je hrvatski narod u BiH najranjiviji i najmalobrojniji te se stoga osjeća ugroženim i bori da ne izgubi svoj status konstitutivnog naroda. Ključ problema po njegovim je riječima nepovjerenje jer se nitko ne osjeća ugroženim u sigurnosnom smislu, no postoji strah od toga da će netko biti izigran. ‘U BiH je popularno sve odbiti, ali u EU kada nešto odbijemo onda ponudimo rješenje’, kazao je Lajčak.

Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...