Početna - IZDVOJENO - Boćanje na rubu pameti
Boćarija Marinići
Foto: Daniel Bratić

Boćanje na rubu pameti

Dovedeno u pitanje regularnost natjecanja prve lige

Izvršni odbor HBS-a odlučio da se ponovo odigra utakmica 3. kola između Ante Starčevića i Marinića. Voditelj Prve lige Dragan Putica podnio ostavku. Što će biti s utakmicama koje su Marinići odigrali bez kažnjenog Juretića?

Boćarski klubovi Ante Starčević i Marinići ponovno će morati odigrati utakmicu trećeg prvenstvenog kola koja je završila pobjedom Marinića 16:10. Odluka je to Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza čiji su članovi glasovali 5:4 za odigravanje nove utakmice.

Sporna utakmica odigrana je 5. listopada, a incident je izbio tijekom preciznog izbijanja nakon što je sudac Rahelić priznao pogodak balina domaćem igraču Zankiju. Marinići su vrlo oštro reagirali smatrajući da je pogodak neispravan, a Siniša Juretić je zbog svoje reakcije zaradio crveni karton.

Nakon smirivanja situacije utakmica je nastavljena. U posljednjim igrama gosti su primijetili nakon 40. minute da parovi domaćina igraju u pogrešnim terenima te su suci zbog toga registrirali pobjede gostiju u oba para. Žalba Marinića na suce rezultirala je skidanjem Rahelića i njegova kolege Nimca s A i B liste za suđenje na četiri kola, dok je disciplinski sudac Juretića kaznio sa zabranom igranja u tri sljedeće utakmice.

Marinići su prihvatili odluku i bez Juretića izgubili tri susreta od Pule, Trio Pazina i Sokola. No, zagrebački Ante Starčević nije stao već su žalbom zatražili ponavljanje susreta iako voditelj Prve lige Dragan Putica nije utvrdio povredu pravilnika o natjecanju Hrvatskog boćarskog saveza, a ni predsjednik zbora sudaca Denis Peršić nije utvrdio povredu propozicija natjecanja i Međunarodnog tehničkog pravilnika.

Izvršnom odboru HBS-a još su jednom dostavljena očitovanja svih sudionika sporne utakmice, te su oni iako u pravilnicima i propozicijama nema temelja za to donijeli odluku o ponovnom odigravanju susreta. Pisana odluka Izvršnog odbora datirana je s 19. prosincem, a zanimljivo je da se dva dana ranije znao ishod glasovanja.

Ako se mora igrati nova utakmica, što je s one tri koje su Marinići odigrali nakon gostovanja u Zagrebu? Siniša Juretić svoju je kaznu odslužio, a ako se sve vraća na početak, Marinići bi trebali odigrati i ostale tri utakmice ponovo jer će inače prvenstvo biti neregularno. Svjesni su toga u Marinićima te imaju namjeru žaliti se Arbitražnoj komisiji Hrvatskog olimpijskog odbora.

Tko je ovdje lud? Pitanje bez odgovora najbolje odgovara cjelokupnoj situaciji, jer članovima Izvršnog odbora koji su glasovali za očito nije palo na pamet da će prvenstvo biti neregularno te da će cijeli taj slučaj baciti još jednom tamnu sjenu na HBS u kojem je ionako otkriveno mnoštvo problema i dubioza koje je bivše vodstvo gurnulo pod tepih.

Zanimljivo, druga je to odluka Izvršnog odbora u kratkom vremenu koja nije u skladu s pravilnicima. Prva je bila da se Mario Milanović-Litre, izbornik ženske boćarske reprezentacije, postavi za nosioca programa za sufinanciranje trenera od strane HOO-a iako nije udovoljavao uvjetima. No, tu je odluku suspendirao Dinko Beaković, predsjednik HBS-a.

Teško je reći što se događa u glavama članova Izvršnog odbora, ali sve upućuje na to da je najvažnije glasovati protiv “njih” (predstavnika Istarske i Primorsko-goranske županije), a bez obzira na slovo pravilnika. Očito da su privatni interesi postali najvažniji, te da je boljitak boćarskog sporta, ono zbog čega su i izabrani u Izvršni odbor, negdje putem postao nevažan. Voditelj Prve lige Dragan Putica podnio je ostavku, no poslao je članovima Izvršnog odbora dopis u kojem traži da svoju odluku za ponavljanje utakmice pismeno objasne, odnosno potkrijepe navodima iz Pravilnika i Propozicija.

I:sportcom.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...