Početna - IZDVOJENO - Božićne šetemani u općini Matulji

Božićne šetemani u općini Matulji

Božićna priča nastavlja se nizom koncerata, izložbi i događanja namijenjenih prvenstveno djeci koja se i najviše vesele ovim blagdanima.

Matulji – Početkom prosinca u Matuljima su započele tradicionalne Božićne šetemani koje će prema najavi organizatora iz Općine Matulji trajati sve do Tri Kralja.

Blagdansko druženje započelo je veselo 6. prosinca podjelom darova Sv. Nikole za najmlađe koji su ispunili Školsku sportsku dvoranu u jutarnjim i popodnevnim satima uživajući u predstavi Pra-priče Teatra Oz. U jutarnjim satima 420 vrtićara DV Matulji dočekali su i darovi Sv. Nikole na vrtićkim prozorima, a Sv. Nikola je u popodnevnim satima osobno uručio pakete i za oko 150 mališana koji ne pohađaju vrtić.

Božićna priča nastavlja se nizom koncerata izložbi i događanja namijenjenih prvenstveno djeci koja se i najviše vesele ovim blagdanima. Tako je u petak 8. prosinca bila promocija knjige Sedam putovanja – terapeutske priče za djecu u čijoj je ilustraciji sudjelovalo i troje učenika škole Matulji. Glazbeni dio Božićne Šetemani započeo je početkom prosinca koncertom Zbora Štorija, a nastavio se 10. prosinca u Crkvi Krista kralja u Matuljima koncertom „Dobro Van prišal Božić“ Klape Skalin. Ciklus izložbi u Likovnoj poneštrici krenuo je otvorenjem izložbe „Hommage slikarima Hrvatskog primorja“ Likovne udruge Matulji i to u ponedjeljak 11. prosinca. Gospodarstvenici Općine Matulji okupili su se dan kasnije na tradicionalnom druženju i podjeli nagrada za deset najuspješnijih gospodarstvenika prema punjenju Proračuna. Istoga dana za osnovnoškolske učenike započeo je u Školskoj sportskoj dvorani u Matuljima program “Znanost i umjetnost na ulici“, gdje je znanstveni centar Hiša eksperimentov iz Ljubljane dvoranu pretvorio u „Hišku“ s nizom laboratorija u kojima se eksperimentiralo od 9 do 16 sati. U četvrtak 14. prosinca održala se svečanost potpisivanja ugovora i dodjela stipendija najuspješnijim učenicima i studentima Općine Matulji, a brojka od 126 studenata koja premašila prošlogodišnju govori da se cilj o sve brojnijim izvrsnim uspjesima mladih Općine Matulji iz godine u godinu ostvaruje. Tijekom promocije Mauro Staraj predstavio je hitove sa svog posljednjeg izdanog albuma.

Najzanimljiviji dan za najmlađe je petak 15. prosinca s početkom u u 17:30 sati, kada Djed Božićnjak dolazi na konju i donosi svjetlosnu čaroliju vatrometa. Dočekat će ga puhački orkestar Lovran, male mažoretkinje, a nakon toga djeca će moći pogledati predstavu „Zaljubljeni Pinokio“ Glumačkog ansambla Dječjeg vrtića Matulji. Cijelom programu prethodi „Dobra ruka za prvašiće” – Baka Božićnjak u 17 sati djeci će ispričati stari tradicijski običaj i darivati ih ”Z Dobrun rukun“.

– Subota 16.12. rezervirana je za još jedan koncert u Društvenom domu Hangar kada svoj godišnji rad predstavlja Klapa Rožice Šapjane koncertom “Rožice za sjećanje“. Foliotov Advent traje tri čak dana u periodu od 18. do 21. prosinca u kojem će polaznici Udruge Foliot pokazati svoje talente kroz ples pjesmu i scenski nastup. Otvorenje izložbe „Putovanja po mojoj sobi“, iz projekta ‘Foliot na putu’ bit će izložen u prostorijama Udruge dok će Kreativna radionica otvoriti izložbu ”Tragovi u snijegu“ i to u ponedjeljak 18. prosinca u Likovnoj poneštrici s početkom u 18 sati i pokazati veliku umjetnost malih majstora. Filmska, engleska, talijanska radionica i projekt ‘Vrijeme je za zdravlje’ predstavit će se u Vijećnici Općine Matulji u utorak 19. prosinca. Bit će tu novih filmskih uradaka, jezičnih mudrolija ali i zdravih zalogaja pa je ovo izvrstan poziv za sve koji bi im se željeli pridružiti. „Mi plešemo i kad je zima“ poručuju plesači iz Foliota, a da svi zaplešu u ritmu s njima pozivaju 20. prosinca točnije srijedu u Dvoranu Matulji s početkom u 18 sati.

Studio Mozaik Matulji kojeg čine mladi zaljubljenici u likovnu umjetnost, a vodi ih profesorica Klara Buhač otkriti će nam svoj mozaični projekt kojeg su osmislili za autobusnu čekaonicu Mihotići u utorak 19. prosinca s početkom u 10 sati. Nadaju se posjeti mještana Mihotića, ali pozivaju svih koji se toga dana zateknu na raskrsnici Mihotići da se zaustave i uživaju u njihovom poklonu. Završetak polugodišta obilježit će i osnovnoškolci glazbeno scenskim predstavama i to četvrtak 21. prosinca. Škola Brešca odabrala je jutarnji termin u 12:45 dok predstava ”Božićna svijetla“ škole Matulji započinje u 18 sati u dvorani. Istoga dana Udruga Umirovljenika pripremila je Božićni bal umirovljenika na koje će plesna radionica pokazati nova znanja iz standardnih plesova nakon čega će uslijediti ples za sve umirovljenike uz živu glazbu pa pozivaju svoje sugrađane da se odazovu u što većem broju i to u 19 sati. Bit će tu i prodajna izložba kreativnih radova ali i natjecanje za najbolju Božićnu orehnjaču ,a pobjednike očekuju bogate nagrade. Tradicionalno predbožićno druženje građana Općine Matulji održat će se u petak 22. prosinca u 10 sati na trgu ispred Općine Matulji uz bakalar, vino i izvrsnu glazbu mladih talentiranih glazbenica iz Matulji i Opatije – grupe The Blondes. Jaslice pul Šmogori otvaraju se također istoga dana uz prigodan program i to u 17 sati dok se pola sata kasnije u 17.30 sati otvara izložba pod nazivom “Kad se male i velike ruke slože“ i to radova nastalih u suradnji članova Udruge Umirovljenika i najmlađih polaznika Kreativne radionice Foliot. Izložba je i prodajna pa se pozivaju svi da kupnjom radova u petak i subotu na njihovom štandu pomognu humanitarnu akciju ”Srce malih i velikih“. Dan završava u Likovnoj poneštrici na još jednoj izvrsnoj izložbi Udruge Interinova Matulji “Kontekst i izričaj“. U subotu, 23. prosinca pozivaju se svi na Predbožićni eko sajam kao bi upravo ovdje našli svoje eko poklone jer najdražima poklanjamo najbolje. Bit će tu kozmetike, slatkih i slanih proizvoda, a trajat će od 9 pa do 13 sati. Koncertom ”Božićna oda zavičaju” KUD-a Učka Matulji završava dan u Crkvi Krista Kralja, a na koncertu će sudjelovati i niz gosti Muška i Ženska klapa Kastav, Skalin, ali i gosti iznenađenja. Time završava program „Božićneh šetemani“ ,a blagdansku priču zaokružuje izložba „Koncertualna umjetnost“ 04.01.2018.u Likovnoj poneštrici kroz koju se susreće likovna i glazbena umjetnost Vedrana Ružića.

Organizatori iz Općine Matulji vjeruju da će svatko naći poneki program za sebe i uživati u Božićnom druženju kroz kulturne programe Božićne šetemani.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

U MOSKOVSKOM ZOOLOŠKOM VRTU UGINUO ALIGATOR KOJI JE PREŽIVIO BOMBARDIRANJE BERLINA TIJEKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Aligator imena Saturn uginuo je u moskovskom zoološkom vrtu u dobi od 84 godine… Jedan od najstarijih aligatora na svijetu ...