Početna - IZDVOJENO - Braun opet u Hrvatskoj, Milanović se sprema na nove izbore?

Braun opet u Hrvatskoj, Milanović se sprema na nove izbore?

Alex Braun, američki izborni strateg i mastermind predizborne kampanje SDP-a, svratio je u Zagreb prošli petak. Kako piše Jutarnji list koji doznaje iz SDP-a, moguć je Braunov angažman u regiji pa je zato u prolazu došao i u Zagreb. Iako u vrhu SDP-a samo tvrde da je došao pozdraviti i popiti kavu s glavnim tajnikom Igorom Dragovanom, nije isključeno i da je došao udijeliti koji savjet oko pregovora ili mogućih novih izbora.

Braunov povratak u Hrvatsku za Jutarnji list jučer su potvrdila dva izvora na Iblerovu trgu, gdje se nalazi sjedište SDP-a.

Amerikanac, koji je stariji potpredsjednik tvrtke Penn, Schoen, Berland (PSB), odigrao je možda i presudnu ulogu u dizanju rejtinga Milanovićeve koalicije, koja je na izborima u Hrvatskoj osvojila identičan broj mandata kao HDZ, iako je početkom ove godine bila u ogromnom zaostatku i izgubljenoj situaciji.

Da u SDP-u računaju s novim izborima potvrdio je prije dvadesetak dana član vodstva stranke koji nam je rekao da u roku 24 sata može okupiti izborni stožer. Izgleda da će se to i dogoditi jer izvor iz SDP-a je kazao da je danas planiran sastanak članova izbornog stožera, koji nije ni bio raspušten.

Usto, posljednji Milanovićevi pomirljivi stavovi sugeriraju da je netko morao utjecati na premijera. Danima je tvrdio da premijeri mogu biti on ili Tomislav Karamarko, a u srijedu stubokom promijenio mišljenje i Boži Petrovu ponudio položaj šefa Vlade.

Zoran Milanović, također, više se neće konfrotirati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović niti osporavati njezine ustavne ovlasti. Tko ga poznaje, zna da je netko morao utjecati na Milanovića da promijeni odnos prema predsjednici.

Razumljivo je da su u koaliciji Hrvatska raste usredotočeni na tripartitne pregovore u kojima se također očekuje Braunova savjetnička pomoć. Paralelno se, međutim, obavljaju pripreme za slučaj da propadnu pokušaji formiranja Vlade, a Kolinda Grabar-Kitarović donese odluku o formiranju tehničke Vlade i rapisivanju novih izbora.

U obje varijante Braun će imati značajnu ulogu, kao što je dokazao u predizbornoj kampanji koja je počela još u ljeto 2014., u kojoj se Milanović uspio riješiti stigme ljevičara i predstaviti kao samosvjesni nacionalni lider. Socijaldemokrat koji poštuje Tuđmana i često spominje Hrvatsku postala je njegova izborna formula.

Braun je radio više stvari vezanih uz kampanju; analizirao podatke i predlagao rješenja, a o tome je komunicirao isključivo s Milanovićem i Igorom Dragovanom. Utjecao je i na operativne odluke poput one tko iz SDP-a treba nastupati u medijima ili kako reagirati na taktiku HDZ-a. Upravo je Braun autor taktike “presicom na presicu”, kada su u SDP-u promptno sazivali novinare i demantirali izjave HDZ-ovih dužnosnika na novinarskim konferencijama organiziranim nekoliko sati prije.

 

Braunov povratak pokazuje da se Hrvatska raste počinje pripremati za još jedne izbore.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...