Početna - IZDVOJENO - Brod “Uragan” privremeno preseljen na Riječki lukobran
uragan

Brod “Uragan” privremeno preseljen na Riječki lukobran

Ovaj mali ali povijesno vrijedan i zanimljiv brod “Uragan”, sagrađen je gotovo 150 godina u Hamburgu u Njemačkoj. Bio je smješten je na riječkoj obali gdje je služio kao svojevrsni spomenik pomorskoj tradiciji.

Krajem 2002. godine ocijenjeno je da brod svakako treba očuvati u čim izvornijem stanju i prezentirati na odgovarajućoj poziciji u blizini mora. Rekonstrukciju broda je na zahtjev Grad Rijeke  napravilo brodogradilište “3. maj” d.d. Rijeka.

Radovi rekonstrukcije okončani su krajem 2004. godine i od tada se brod “Uragan” čuva kao spomenik kulture. S obzirom na to da se na području na kojem je bio tj. radova na bunkeru i oko bunkera izvode redovi, brod Uragan je premješten na riječki lukobran. Prema najavama  radovi na uređenju tog područja bit će gotovi negdje u rujnu.

O njegovoj konačnoj lokaciji na kojoj će biti postavljen kao spomenik brodogradnji, pomorstvu i pomorskoj povijesti Rijeke, raspravljalo je još 2005.g. riječko Poglavarstvo. Tada je ponuđeno nekoliko lokacija na koje bi brod mogao biti trajno preseljen, ali konačni dogovor s ondašnjom Lučkom upravom nije bio postignut.

Konačna lokacija na koju će brod „Uragan“ na koncu biti postavljen, odredit će se naknadno.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...