Početna - AUTOMOTO - 36. Buzetski dani- što je donijelo europsko brdsko prvenstvo?

36. Buzetski dani- što je donijelo europsko brdsko prvenstvo?

Jučer je završena još jedna najstarija hrvatska, a ujedno i međunarodna automobilistička utrka na brdskim stazama u Buzetu.

Jutro je obilježeno kišnim oblacima bez mnogo padalina, dok je popodne sunce obasjalo stazu u Buzetu od Mosta do Peničića. Bilo je vrlo malo prekida, tek poneki zbog tehničkih kvarova. Ukupno se uz stazu okupilo oko 7-8 tisuća gledatelja.

Deseterostruki prvak Europe, siguran u titulu, Talijan Simone Faggioli drugu vožnju u prototipu „Norma M20 FC“ odvezao u pravom stilu šampiona. Oborio je svoj rekord iz 2014. godine i odvozio 2:05,395 minuta novi rekord. No na stazu je stupio europski viceprvak, njegov sunarodnjak, Christian Merli. Meri je odvozio apsolutni rekord buzetske staze u vremenu 2:04,689 minuta sa prosječnih 144,38 kilometara na sat.

U konkurenciji europskog prvenstva Kategorije I na buzetskoj brdskoj stazi odlučen je novi prvak Europe Austrijanac pseudonima Tessitore za upravljačem „Audija R8 LMS GT3“.

U drugu je vožnju „Peugeot 208 R5 T16“ pod upravljanjem Viliama Prodana uz „slic“ gume odvezao šampionsku vožnju koja ga je dovela do pobjede Kategorije I PH na brdu, i to prve u karijeri.

Još jedno ugodno iznenađenje trećim je mjestom izazvao Matuljac Đani Varljen (AKK Šibenik) za upravljačem „Honde Civic TypeR“ pobijedivši ujedno i u grupi A hrvatskog prvenstva. Potisnuo je tako s postolja Bojana Juranića (AKK Petar Klepac) i Maria Jurišića (AK RI autosport) na 4. i 5. poziciju, dok je vrhunsko šesto osvojio izvrsni mladi i perspektivni Lupoglavac Edi Kuharić (AK Opatija Motorsport) u Zastavi Yugo.

Izvrsno se na treninzima i u prvoj vožnji plasirao i Slovenski vozač Anže Soklić u vozilu Peugeot 306, koji nažalost drugu vožnju nije završio radi tehničkog kvara. No nesumnjivo je kako će se u budućnosti i on rangirati visoko u svijetu brdskih utrka prema pokazanom potencijalu.

Ugrupi N hrvatskog prvenstva pobjedu je slavio Puljanin Saša Radola (AMK No Traction) u Hondi Civic TypeR, dok je u POH povijesna vozila generalka pripala Dorijanu Kljunu (Fiat Ritmo 65).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...