Početna - IZDVOJENO - Carski grad donosi romantiku opatijske prošlosti i duh povijesti
carski grad
foto:Grad Opatija

Carski grad donosi romantiku opatijske prošlosti i duh povijesti

Čarobno i romantično vrijeme s početka prošlog stoljeća, kada je Opatija bila inspiracija za filmsku magiju braće Lumiere i omiljena destinacija austrijskog dvora, kada su dame nosile raskošne krinoline, a gospoda još raskošnije brkove, ponovo će oživjeti u subotu, 15. srpnja uz manifestaciju Carski grad u organizaciji Turističke zajednice grada Opatija koja će turistima i domaćinima otkriti brojne tajne iz rane opatijske povijesti, priopćeno je iz TZ grada Opatija.

Bit će to prilika za druženje sa slavnim opatijskim gostima poput Gustava Mahlera i Alberta Einsteina, “okidanje” kojeg “selfija” sa carem Franjom Josipom, ali i uživanje u glazbi i umjetnosti koja će vratiti atmosferu s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Carski grad izbrisat će granicu između sadašnjosti i povijesti ovog grada, a “glavni glumci” bit će posjetitelji manifestacije koje će u zbivanja iz vremena Habsburgovaca uvesti stotinu statista i plesača – u programu će tako nastupiti i Die Kärtner „k.u.k. Traditionsgendarmerie“ iz Austrije, opatijske udruge 60+ i Statisti Opatija, RI teatar i riječka udruga Strategija S te Roxy Dance iz Pazina, ali i plesne skupine iz Mađarske, Italije i Hrvatske.

Atraktivni programi odvijat će se na brojnim lokacijama u gradu, a prvi će proraditi “Merkat po starinski” u sklopu kojeg će se od 18 do 24 sata na šetnici iznad Slatine predstaviti opatijski umjetnici i proizvođači autohtonih proizvoda – Claudio Frank, Vedran Ružić, Eda Mihovilić, Saša Jantolek, Loredana Bradaschia, Atelier Ecosytle, La Bougie svjećarstvo, Kosenka Šikić, Natura Istria, OPG Kos, Ivy’s Sweet Lavander, dok će nastupiti Trio Asi i Društvo “Naša djeca” Opatija.

Od 21 do 24 sata “Umjetnost i tradiciju” u Portiću će spojiti slikar i glazbenik Vedran Ružić, Opatijski kukali i domaći ribari, a pred Umjetničkim paviljonom Juraj Šporer “Monarhiju u malom” oživjet će Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke (Hrvatska), Dame e Cavalieri iz Trsta i Venecije (Italija) Reformkori Hagyomanyorzok Egyesulete iz Balatonfüreda (Mađarska), Dvorska lepeza iz Topuskog (Hrvatska) te Veseli oldtimeri iz Rijeke (Hrvatska). Ove će grupe u sklopu programa “Rasplesana Monarhija” nastupiti i na terasi hotela Kvarner uz ženevski Simfonijski orkestar, ali i predstaviti tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije ispred hotela Imperial od 21.30 sati.

Pred vilom Amaliom “Opatiju očima umjetnika” prikazat će slikar Claudio Frank i violinistica Esperanza Frank, a nešto dalje, pred Villom Angiolinom “Igru glazbenih noti i svjetla” uprizorit će Plesni studio Oksana iz Rijeke, mezzosopranistica Vivien Galletta i tenor Voljen Grbac te Mihalj Ivković na harmonici. Glazbeni paviljon u Parku Angiolina bit će pozornica za susret plesnih cipelica i violine, jer u programu nazvanom “Isadora Duncan susreće Jana Kubelika” slavnu plesačicu i istaknutog violinistu utjelovit će Karolina Šuša i Alberto Surina.

Duncanova i Kubelik nisu jedini slavni posjetitelji Opatije koje će posjetitelji moći upoznati na Carskom gradu, jer kod Zida slavnih čekat će ih Gustav Mahler, James Joyce, Albert Einstein, Drago Gervais i Andrija Mohorovičić, a od 21.00 sati u Parku sv. Jakova i braća Lumiere održat će audiciju za svoj film.

Tijekom večeri, od 21 do 24 sata u hotelu Bristol moći će se doživjeti “Povratak u Austro-Ugarsku monarhiju”, a na terasi hotela Milenij poslušati “Klasika s pogledom na Kvarnerski zaljev” uz Kvartet Veljak.

Više informacija na www.visitOpatija.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Općina Lovran želi prodajom umjetnina pomoći Petrinji

Općinsko vijeće Općine Lovran krajem mjeseca održat će svoju 40. sjednicu, a jedna od točaka dnevnog reda bit će i ...