Početna - IZDVOJENO - Castel San Pietro Terme: 35 godina prijateljstva

Castel San Pietro Terme: 35 godina prijateljstva

Izaslanstvo Grada Opatije, općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga u talijanskom prijateljskom gradu Castel San Pietro Terme

Izaslanstvo Grada Opatije i triju općina: Lovran, Matulji i Mošćenička Draga proteklog je vikenda boravilo u posjetu prijateljskom talijanskom gradu Castel San Pietro Terme.

S tim je pitoresknim talijanskim gradićem, koji se nalazi nedaleko Bologne tadašnja Skupština općine Opatija pobratimljena još 1983. godine. Nakon što su formirane današnje lokalne samouprave u Hrvatskoj, pobratimstvo je nastavljeno sa sve četiri jedinice Opatijske Rivijere.

Od tada svake godine početkom rujna bratski gradovi sudjeluju na ceremoniji obnove prijateljstva gradova, zajedno s njemačkim gradom Bad Salzschlirf i talijanskim Casolijem. Castel san Pietro Terme, kao što ime i govori, ima razvijen zdravstveni turizam. Grad ima oko 20 tisuća stanovnika.

Na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici bilo je vrlo emotivno, još jednom je potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo među gradovima i narodima, koje danas u Europskoj uniji dobiva i novo značenje europskog građanstva i naroda sa zajedničkom poviješću i tradicijom.

Veza koju imamo s Castel San Pietro Termama potvrđuje da bratimljenja imaju smisla i donose puno pozitivnog za oba grada te se iz godine u godinu proširuju mogućnosti suradnje, naglasio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i pozvao drage prijatelje da posjete Opatiju iduće godine za vrijeme karnevala.

S opatijskim izaslanstvom na svečanost je stigao i počasni građanin Castel San Pietra Terme Vinko Surina, danas vitalni 90-ogodišnjak, a nekada predsjednik Skupštine općine Opatija i poznati motociklistički as. Vinko Surina, o kojem je prošle godine objavljena i monografija autora Miroslava Krpana „Zrela dob- Vinko Surina- legenda“, gradonačelniku Castel San Pietra Terme Faustu Tintiju i ostalim prijateljima uručio je knjigu. Surina je uvijek rado viđen gost talijanskog grada. U 35 godina prijateljstva stvorene su i mnoga osobna prijateljstva koja se njeguju do danas.

U sklopu proslave dana grada Castel San Pietro Terme održano je i nekoliko sportsko zabavnih događaja i veliki koncert u središtu grada.

Jučer je na središnjem gradskom trgu Piazza Venti Settembe održana 67. po redu povorka svojevrsnih maškaranih grupa s alegorijskim kolima- Sagra Castellana della Braciola,  predvođena sportskim jurilicama, malim bolidima formule jedan i oldtimerima.

Posebnu pozornost domaće publike kao i turista pobudila je utrka 61. Coppa Terme – trofej Giuseppea Raggija. To je utrka malih bolida na ručni pogon, odnosno dok vozač leži u bolidu, suvozač ga trčeći gura. Pritom se postižu velike brzine te je na cilju potrebno i kočiti „na ljudski pogon“.

Predstavnici našeg izaslanstva podijelili su trofeje najboljima u utrci.

Poslijepodne je održana i utrka Trofej Maurizia Ragazzija na još strmijem trkalištu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Lovran prikupljanjem pismenih ponuda

Natječaj za prodaju nekretnina možete pogledati OVDJE.